NA ISTOKU HRVATSKE

Naglo povećan broj trudnica svih dobi, svi oduševljeni: 'Očekujemo baby boom za Božić'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 10:02
  • Objavljeno 30.04.2020 u 10:02
Osijek / Ilustrativna fotografija

Osijek / Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Uz pandemiju koronavirusa i ograničenje kretanja stanovništva, objavljene su i prve stručne studije o utjecaju izolacije na natalitet širom svijeta. Osječanima, čini se, za povećanje nataliteta nisu trebale nikakve studije, nego tek malo opuštanja od užurbane svakodnevice, više boravka u vlastitom domu, piše Glas Slavonije

Samo četiri tjedna nakon strogih epidemioloških mjera većina osječkih ginekologa ima dobre vijesti: broj trudnica u Osijeku proteklih je dana iznimno porastao.

Prvi je to za Glas Slavonije potvrdio dr. Mićo Rosso, vlasnik privatne Poliklinike Rosso.

'Ono što se ovih dana najviše uočava u našoj ginekološkoj ambulanti jako je mnogo pozitivnih testova na trudnoću. Riječ je o ženama koje su u trećem ili četvrtom tjednu trudnoće i dolaze na UZV procjenu trudnoće. Ono što mi je iznimno drago je i da su sve trudnoće pravilne, što je iznimno dobro. Zasigurno možemo reći da je posljednjih dana tri puta više trudnica negoli je uobičajeno i svi su jako sretni zbog tih trudnoća. Stoga možemo očekivati ‘baby boom‘ u prosincu, za Božić', kaže dr. Rosso.

Isto je potvrdila i dr. Mandica Galović iz privatne ginekološke ordinacije Galović.

'O kolikom je porastu trudnoća riječ dovoljno govori to da mi dnevno otvaramo bar dvije nove trudničke knjižice. Trudnice su svih dobi, a zanimljivo je i da je mnogo trudnoća kod starijih žena i svi su oduševljeni svojim budućim prinovama. Da to nije pojava samo u ambulanti ili dvije, svjedoče mi i moje kolegice iz drugih ambulanti, koje potvrđuju istu situaciju. Stoga je uistinu ova epidemija rezultirala i nečim jako lijepim', zaključuje dr. Galović.

  • +4
  • +1

Osijek

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatski demografi su, međutim, oprezni u najavama povećanja nataliteta kao mogućeg ishoda ove krize.

'Za koji mjesec moći ćemo vidjeti koliko je ovo razdoblje utjecalo na mogući pad nataliteta s obzirom na socijalnu distancu, tjeskobu, strah, neizvjesnost za budućnost, radno mjesto, otkaze, osobno i javno zdravlje, s obzirom na to da se za koronavirus cjepivo još traži... Demografski gledano, nama je to važniji podatak - je li pandemija, s obzirom na medicinske, psihološke i druge razloge, ostavila traga na natalitetu', kaže Dražen Živić, demograf s Instituta Ivo Pilar u Vukovaru.

'U kriznim situacijama svi se demografski parametri ublažavaju, mislimo na one pozitivne. U svim krizama, ratne su najveće, nikada se nije dogodilo da se poveća rodnost', kaže demograf Stjepan Šterc. Optimizmu ne nalazi mjesta ni nakon ove krize.

'Vrlo je vjerojatno, s obzirom na ukupnu starost, da se neće dogoditi porast jer nismo nijednu ozbiljnu pretpostavku napravili za demografsku revitalizaciju. Jedino će se dogoditi dijelom povrat ljudi izvana, ne zbog bolje gospodarske situacije, nego sigurnosti za zdravlje koje ulijeva ono što je tvoje', dodaje Šterc za Glas Slavonije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!