U ŠVEDSKOJ

Dobio odštetu jer su od njega tražili da se rukuje sa ženom

21.05.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Vlasti općine Trollhattan su muškarcu, koji se iz vjerskih razloga nije želio pozdraviti sa ženskom osobom, isplatile 4.500 dolara odštete, javlja agencija Anadolija

Općina Trollhattan u zapadnoj Švedskoj isplatila je novčanu odštetu jednom muškarcu nakon što se žalio da mu je kazano da neće dobiti posao ako se odbije rukovati sa ženskom osobom.

Cijeli slučaj se pojavio u švedskoj javnosti nakon što je navedeni muškarac posjetio općinu kada mu je ponuđeno stažiranje u Odjelu za integracije.

Međutim, muškarac je kazao da se ne želi rukovati sa ženskom osobom koja je radila kao šef u navedenom odjelu za integraciju u općini Trollhattan.

Šefica ureda je nakon toga izjavila da 'kontroverzni muškarac' ne može ni raditi u tom uredu ako se nije spreman rukovati kako sa muškarcima tako i sa ženama.

Međutim, općinske vlasti Trollhattana priopćile su da je učinjena nepravda navedenom muškarcu kojem je nakon toga isplaćena odšteta.

'Kandidat za posao je objasnio da mu njegova vjera zabranjuje da se rukuje sa ženama koje ne poznaje dovoljno dobro. Prema švedskom zakonu, svaka osoba koja osjeća da je diskriminirana po osnovu vjere ima pravo na odštetu. Mi smo u ovom slučaju pogriješili i preuzeli odgovornost za propust nakon čega je oštećenom muškarcu isplaćena kompenzacij', kazao je glasnogovornik općine Said Niklund.

Međutima, čitav slučaj je izazvao žustru raspravu u švedskoj javnosti, gdje jedna strana tvrdi kako je navedeni muškarac u pravu dok drugi vjeruju kako se 'stranci u toj skandinavskoj zemlji moraju integrirati u švedsko društvo i prihvatiti vrijednosti te zemlje'.

Lider antiimigrantske partije Švedskih demokrata izjavio je da planiraju tužiti općinu Obudsmanu za ljudska prava, navodeći da je 'jednakost važnija od multikulturalnosti'.

'Ovaj slučaj je razočaravajući... Situacija je apsurdna i diskreditira princip jednakosti i švedske vrijednosti', kazao je lider Švedskih demokrata Jimmie Akesson.