SPORNA ZEMLJA NA RUBU GRADA

Dobio je spor koji prijeti odvesti Grad Split na prosjački štap. Danas tek kaže: Svi sve znaju...

05.04.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Liječnik dr. Nebojša Knežević, koji je sa suprugom Alemkom, s kojom je vlasnik tvrtke Petra Dura ('tvrdi kamen'), i stanovitim Srećkom Mišurom dobio pravomoćni spor protiv Grada Splita vrijedan 150 milijuna kuna, što je ozbiljno zaprijetilo potpunom blokadom tog grada, odbija razgovarati za medije. 'Svi sve znaju, ne želim ništa govoriti', kazao je kada smo kontaktirali s njime u petak ujutro

Spor se odnosi na oko 65 tisuća četvornih metara zemljišta na predjelu TTTS, odnosno nekadašnjem robnom terminalu, gdje je Knežević još početkom devedesetih u sklopu stečajnih postupaka niza propalih tvrtki pokupovao mahom prometnice, u neobičnom postupku u kojemu je pravo njihovog korištenja bilo uvršteno u stečajnu masu. Potom se na njih uspio i uknjižiti.

Nebojša Knežević liječnik je po struci, hematolog, te je dug niz godina radio u Kliničkom bolničkom centru Split. Njegova tvrtka Petra Dura iz Kaštela, gdje i sam živi, službeno ima tek jednog zaposlenog i dobit od nekoliko tisuća kuna, a po neslužbenim informacijama, svojim primjedbama uključena je u procese donošenja prostornih planova u Kaštelima i mjestu Milna na Braču.

Zanimljivo, jedan od njegovih zastupnika u višegodišnjem sporu protiv Grada Splita jest i odvjetnik Željko Lubina, poznat po tome što je i sam sudjelovao u sličnom sporu: otkupio je potraživanja jedne slovenske tvrtke prema gradskom poduzeću Promet zbog isporučenih i neplaćenih autobusa još početkom devedesetih, pa nedavno ishodio presudu da mu se autobusi trebaju vratiti. I ovaj spor na koncu je narastao na nekoliko desetaka milijuna kuna.

Pri isteku svog mandata bivši gradonačelnik Željko Kerum - odnosno njegov zamjenik Jure Šundov - s Kneževićem i ostalima sklopio je sporazum o reguliranju međusobnih odnosa, po kojemu je zemljište na TTTS-u trebalo biti isplaćeno kompenzacijom, drugim nekretninama i eventualno novcem, a potom je taj dokument jednoglasno potvrdilo i Gradsko vijeće.

On nije proveden, nego je Grad Split pokušao upisati ceste na TTTS-u kao 'nerazvrstane prometnice', pa je Knežević pokrenuo spor vrijedan oko 10 milijuna eura, što je s kamatama naraslo na 150 milijuna kuna. Kako je potvrđeno tportalu, njegovi zastupnici i savjetnici proteklih su mjeseci, nakon što je nepravomoćna presuda već bila poznata, s Gradom pokušali postići kompromisni dogovor, no odbijen je. Pokrenuo je i ustavnu tužbu oko Zakona o cestama, ali u tom procesu nije uspio.

Istovremeno su gradski pravnici javno uvjeravali da 'Split nema šanse izgubiti spor i da izvrsno stoji'.

Premda je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u četvrtak objavio da ima informacije o postojanju pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu, radi se tek o neslužbenim podacima jer ona nije objavljena niti dostavljena strankama. Navodno postoji teoretska mogućnost odgode ovrhe gradskog proračuna ili isplate duga u ratama.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak pozvala je Državno odvjetništvo da ispita cijeli ovaj slučaj 'jer je apsurdno i suprotno Zakonu o cestama da Grad mora kupovati nešto što je njegovo'.