PRIMORAC O SLUČAJU BILIĆ

'Dobar laboratorij u jednom danu može izdvojiti DNK'

Bionic
Reading

Nakon pronalaska ostataka policija je pomoću obitelji nabavila stomatološki karton Antonije Bilić da bi se i tim putem olakšala identifikacija, piše Slobodna Dalmacija

Uzorci krvi članova obitelji već su izuzeti tijekom postupka, dok je trajala potraga, nakon uhićenja i tijekom suđenja Draganu Paravinji, tako da su stručnjaci dobili sav potreban biološki materijal za žurno utvrđivanje radi li se o Antoniji Bilić.

U slučajevima kad se pronađu skeletni ostaci iznimno je važno iskustvo forenzičara. Tu je posebno važno istaknuti da kada su skeletni ostaci izloženi suncu ili kada su dugo zakopani u zemlji, dođe do degradacije (razgradnje) DNK.

U određenim slučajevima dolazi i do bakterijske kontaminacije, zbog čega su mogući problemi jer se DNK ne može umnožiti, što je preduvjet za analizu genetskog statusa osobe čiji su pronađeni skeletni ostaci. Zbog Domovinskog rata Hrvatska je u specifičnoj situaciji jer laboratoriji u Splitu, u KBC-u Split, i u Zagrebu (Medicinski fakultet, MUP-ov laboratorij i privatni laboratorij Genas) imaju golemo iskustvo u radu sa skeletnim ostacima.

'Ako se kod skeletnih ostataka pronađe zub ili duga kost (bedrena kost), onda su goleme šanse da će iskusni forenzičari utvrditi identitet. Ako tzv. nuklearna DNK koja se nasljeđuje od oca i majke bude degradirana, ostaje nada za identifikaciju mitohondrijske DNK koja se unutar stanice nalazi u tisućama i tisućama kopija i koja se nasljeđuje majčinom linijom', pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Dragan Primorac, utemeljitelj forenzičke DNK analize u Hrvatskoj.

S obzirom na iskustvo u radu sa skeletnim ostacima u Hrvatskoj i svjetsku reputaciju, profesor Primorac nije dvojio da će se utvrditi identitet osobe čiji su ostaci nađeni.

'U iskusnom laboratoriju u jednom se danu može izdvojiti i pročistiti DNK. Praktički se u dva dana može doći do profila osobe. Faze utvrđivanja identiteta su: priprema uzorka, izdvajanje DNK, pročišćavanje DNK, umnažanje DNK, analiza genetskih lotusa te usporedba genetskog profila sa skeletnog ostatka s uzorkom člana obitelji. U iznimnom broju slučajeva važno je mišljenje forenzičara patologa, forenzičara antropologa i forenzičara stomatologa', detaljno je objasnio stručnjak za forenziku.