NIJE U PREPORUKAMA, ALI...

Do prije nekoliko dana niste mogli u drugu županiju, a sad turisti ulaze u zemlju na mala vrata: Kako to?

13.05.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Nakon tjedana zatvorenih granica i rigoroznog režima kretanja unutar zemlje Hrvatska je na 'mala vrata' dopustila turističke ulaske, potvrdio je u srijedu ono o čemu se proteklih dana šuškalo i sam Davor Božinović, čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Božinović je na presici Stožera u ponedjeljak, odgovarajući na pitanje je li dovoljan razlog da neki turist uđe u Hrvatsku činjenica da ima uplaćen apartman, odgovorio potvrdno, upozorivši da će se naravno morati pridržavati svih mjera što će ih strani državljanin koji ulazi u Hrvatsku dobiti u pisanom obliku na graničnom prijelazu.

No njegova izjava je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za prelazak državne granice stranih državljana nakon popuštanja mjera. Zbog toga smo poslali upit Nacionalnom stožeru kako bi nam pojasnili nastalu zavrzlamu, međutim do zaključenja ovog teksta nisu nam poslali odgovor.

U međuvremenu je opet progovorio ministar Božinović te je u srijedu pojasnio zbrku oko turista koji namjeravaju doći u Hrvatsku.

'U Hrvatsku se može ući po uvjetima koje smo iznosili. U ovom trenutku hoteli su otvoreni i ako netko ima rezervaciju, mi ćemo ga pustiti u Hrvatsku', ponovio je Božinović svoj stav, dodavši da postoji još cijeli niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku, a osnova je europski dokument o otvaranju granica zbog turizma koji je Europska komisija predstavila u srijedu. Riječ je o dokumentu koji nije obvezujući za članice, a predviđa dogovore i suradnju između članica kada je riječ o otvaranju granica.

Presica Stožera civilne zaštite RH Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

Cilj je, kako je priznao, ako nam koronavirus dopusti - pokrenuti taj sektor gospodarstva. Ministar je otkrio da je HZJZ već izradio preporuke i za hotele i za ugostiteljske objekte i za prelazak granice.

'Pravu sezonu dogovarat ćemo i sa susjednim zemljama i s institucijama Europske unije. Radit će se mapa regija u Europi, koja će se svakodnevno mijenjati, i svi će moći vidjeti kako stoji regija kad je u pitanju borba s koronom. Intencija tog dokumenta je da građani budu informirani te da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se turizam dogodio i ove godine', kazao je Božinović.

>>> Ljubljana: Hrvatska nas je pretekla otvaranjem granice; nitko ne želi zaražene turiste

Prema aktualnim preporukama, strani državljanin može doći u Hrvatsku samo na tri načina, a pod uvjetom da nema stalno prebivalište ili nije rodbinski vezan s hrvatskim državljaninom. Prvi uvjet je da je vlasnik nekretnina ili plovila, drugi da dolazi na poslovni sastanak, na poziv nekog poslovnog subjekta, dok je treći uvjet da putnik ima neki poslovni razlog, koji se u ovome času ne može predvidjeti. Za prva dva načina potrebno je priložiti odgovarajuću dokumentaciju, a za treći nije. Čini se da se ekstenzivno tumačenje te odredbe može primijeniti i na turiste.

  • +4
Opatija: Civilna zaštita upozorava građane na zabranu zadržavanja na plaži Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Također, pri ulasku u Hrvatsku stranci dobiju poseban letak u kojem su propisane mjere kojih se trebaju držati prilikom boravka u našoj zemlji, poput držanja fizičke distance ili čestog pranja ruku. Važno je i da tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku osobe mjere tjelesnu temperaturu i u slučaju da je povišena, hitno se trebaju javiti liječniku. Preporuka je da se u prvih 14 dana od ulaska u Hrvatsku izlasci iz smještaja ograniče samo na nužne, što je nespojivo s turizmom.

Tko smije ući u zemlju, na graničnim prijelazima o tome odlučuje isključivo policija sukladno naputcima koje je dobila i propisanim epidemiološkim mjerama. Božinović je istaknuo da ako neka situacija nije jasna, neka se informiraju preko novootvorene adrese e-pošte Ravnateljstva policije – uprave za granicu.

Da bismo mogli imati problema s novim mjerama, svjedoči slučaj zrakoplova koji je letio na liniji Frankfurt-Zagreb 2. svibnja i koji je postao najveće rasadište zaraze koronavirusom u Hrvatskoj posljednjih dana. Deseci putnika iz tog zrakoplova izašli su zaraženi.

Na moguće probleme upozorava i Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite Istarske županije, u koju se koronavirus vratio nakon što je već proglašena korona free zonom.

'Otprije tri dana nema više obvezne mjere samoizolacije prilikom takvog dolaska. Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku dobiju samo letak o tome kako se moraju ponašati. Nema više provjere, nema više samoizolacije. Jedina mjera kontrole je samodisciplina i samoodgovornost stranaca koji imaju pravo doći i naših državljana te tu očekujem probleme jer može vrlo lako doći do ulaska koronavirusa, što može stvarati probleme sustavu', rekao je Kozlevac za HRT u srijedu ujutro.

Kozlevac je nešto kasnije kazao za Glas Istre da se, ako dođe do eskalacije, neće libiti ponovo donijeti mjere, kao što smo to učinili prije dva mjeseca.

Upozorio je da je već ovo što je popušteno, odnosno razlozi zbog kojih se može doći u Hrvatsku (onaj tko ima nekretninu ili plovilo, na sprovod, zbog gospodarskih aktivnosti...) jako puno i da će sigurno mnogo stranaca uskoro doći u Istru.

'Već za vikend očekujemo ih stotine ili tisuće. Sad smo otvoreni. Sve to moglo bi dovesti do naprezanja zdravstvenog sustava, ali nadam se da neće', rekao je Kozlevac.