SUPRUGA ANGAŽIRALA ODVJETNIKA

Do petka odluka o istrazi protiv Purde

18.01.2011 u 16:46

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku (ŽDO) do petka će odlučiti hoće li pokrenuti istragu protiv Tihomira Purde, vukovarskog branitelja kojeg Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije tereti za ratni zločin u Vukovaru u studenom 1991. godine

Glasnogovornik ŽDO u Osijeku Zvonko Kuharić kazao je da se predmet sada analizira po hitnoj proceduri uobičajenoj za pritvorske predmete budući da se Purda nalazi u ekstradicijskom pritvoru u zatvoru u Zenici. Svojom odlukom ŽDO u Osijeku može pokrenuti istragu, zatražiti dodatne informacije ili odbiti preuzeti progon.

Purdina supruga, Slobodanka Purda, tportalu je rekla da je za suprugovu obranu danas angažirala zagrebačkog odvjetnika Krešimira Krsnika

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije osim Purde tereti još Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova za koje se tvrdi da su počinili ratni zločin nad ranjenicima i bolesnicima u Vukovaru 1991. godine, neslužbeno saznaje današnji Jutarnji list. Radi se, piše Jutarnji, o desetak iskaza hrvatskih branitelja, danih tijekom zatočeništva u Srbiji nakon pada Vukovara.

Purda će u nedjelju 23. siječnja nakon 18 dana biti pušten iz pritvora u Zenici. Tamo je dospio nakon što ga je policija BiH uhapsila na temelju Interpolove tjeralice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.