SINDIKAT HUMANITARNOG RAZMINIRANJA

Do novca za razminiranje od poreza na banke

07.10.2011 u 19:05

Bionic
Reading

Sindikat humanitarnog razminiranja (SHR) radi rješavanja problema mina Vladi predlaže donošenje uredbe kojom će tvrtke u vlasništvu Republike Hrvatske izdvajati dio novca od dobiti za razminiranje i uvođenje poreza bankama koje posluju u Hrvatskoj i ostvaruju veliku dobit, a iz kojeg bi se financiralo razminiranje Republike Hrvatske

Sindikat u današnjem priopćenju ističe kako bi se time riješile niske cijene razminiranja, zaposlili pirotehničari i spasile tvrtke koje se bave razminiranjem od stečaja i zatvaranja. Inače, ako se navedeni problemi ne riješe, Republika Hrvatska neće biti razminirana do 2032. godine.

Sindikat upozorava kako, iako je više od 800 četvornih kilometara teritorija Republike Hrvatske pod minama, oko 50 posto pirotehničara sjedi kod kuće bez posla i prima minimalne plaće.

Napominje da su pirotehničari ove godine radili tek tri mjeseca te da će se dolaskom lošeg vremena u kontinentalnom dijelu i izostankom poslova razminiranja na jugu zemlje, vrijeme nerada povećati na šest mjeseci.

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik SHR-a Igor Vukorepa navodi da nisu urodili plodom napori Sindikata humanitarnog razminiranja - podružnice Samostalnog sindikata Hrvatske, i Hrvatskog centra za razminiranje, a uz naputak potpredsjednika Vlade Petra Čobankovića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka javnim i državnim tvrtkama o financijskom participiranju u razminiranju Hrvatske. 'Tvrtke, poput HAC-a, HC-a, HEP-a i ostalih koje ostvaruju veliku financijsku dobit, nisu pokazale razumijevanje za problematiku razminiranja, te financijski nisu pomogle', navodi se.

Sindikat upozorava i na problem niskih cijena razminiranja četvornog metra zemlje, jer npr. četvorni metar košnje trave i krčenja stoji 10 do 15 kuna, postavljanje laminata 30 do 40 kuna, postavljanje keramičkih pločica 50 do 80 kuna, bojenje tunela i arheološka istraživanja 300 kuna, dok četvorni metar razminiranja košta 2,5 do četiri kune.