LINIĆEVO OBEĆANJE

'Do kraja godine riješit ćemo nelikvidnost'

20.05.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić na današnjoj je izvještajno-tematskoj konvenciji županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a u Splitu najavio da će do kraja godine biti riješen problem nelikvidnosti u Hrvatskoj te da za koji dan stiže novi zakon o financijskom poslovanju

'Vlada će riješiti nelikvidnost do kraja godine', rekao je Linić dodajući da je nelikvidnost tako velika da teško da se može riješiti bez stečajeva. 'Pravosuđe nije uspjelo podići efikasnost, svi se boje stečajeva, a preustroji u stečaju traju predugo.

Na tom su projektu zajedno radila ministarstva gospodarstva, financija i pravosuđa i za koji dan vidjet ćete zakon o financijskom poslovanju', rekao je Linić.

'Najveći problem jest što imamo 43 milijarde kuna blokiranih sredstava i kao odgovor nudimo rješenje da predstečajne postupke vodi uprava. Sve dubioze možemo riješiti tako da se postigne dogovor između dužnika, to jest neuspješnih tvrtki i najvećih vjerovnika, a to je država s više od 50 milijardi kuna te poslovne banke', kazao je Linić.

Po njegovim riječima, ako se nađe dogovor između neuspješnih tvrtki, Vlade i poslovnih banaka, 'uspjet ćemo ili otpisati dio naših potraživanja, prolongirati ih, ili ćemo ući u kapital, ili ćemo ih zamijeniti nekakvom imobiliziranom imovinom'.

Sve će se to raditi kroz upravne postupke, vrlo efikasno, a teret na sebe preuzima Vlada i Ministarstvo financija, kazao je.

Sve će se učiniti da se očuvaju radna mjesta, ali, kako je rekao, takve tvrtke više neće moći stvarati gubitke jer više nemaju pravo trošiti novac građana na neuspjeh.

Linić je naglasio da će do kraja ove godine Vlada voditi i politiku 'bitke za nova radna mjesta' te će investicije tijekom 2012. biti sedam posto veće nego prošle godine. 'Premijer od nas traži da budemo uspješni i da pokažemo da možemo podignuti investicije', kazao je.

Upozorio je Hrvatsku elektroprivredu da mora mijenjati svoje navike neplaćanja svojih obveza u roku od 60 dana. 'HEP mora krenuti s investicijama u prijenosu i distribuciji. Također moramo dati poticaja privatnicima koji su krenuli u projekte vjetroelektrana, posebice u Dalmaciji', istaknuo je Linić.

Po Linićevim riječima, dva najneuspješnija sektora su željeznički promet i poljoprivreda.

'Poljoprivreda je pojela najviše novca koji su građani uplatili kao porez, a imamo više od 50 posto neobrađena zemljišta, dok je najveći uvoz - hrana', kazao je Linić dodavši da je novac namjenjen poljoprivredi 'išao u osobno bogaćenje i koruptivne stranačke aktivnosti, a ne u proizvodnju'. 'Željeznica je vladinom odlukom od 2004. uništavana i mi to moramo promijeniti', istaknuo je.

Ministar Linić je u svojem iscrpnom govoru više puta ponovio da najveći teret prevladavanje krize snose građani i da je Vlada toga svjesna, ali je ocijenila da će građani imati razumijevanja. Pritom je poručio da se nastoji teret prevladavanja krize ravnomjernije rasporediti, pa će se 'iduće godine nastojati ne ići na teret građana i PDV-a, već na teret neupotrebljene imovine - imobilizirane imovine onih koji ne znaju što će s njom'.

Govoreći o vanjskom dugu, rekao je da je takav da ga sljedeće četiri godine 'nećemo biti u mogućnosti umanjivati, ali isto tako ga ne bismo smjeli ni povećavati'.

Izvještajno- tematska konvencija SDP-a Splitsko-dalmatinske županije posvećena je gospodarskom stanju Dalmacije, a među brojim okupljenima je i šest ministara iz SDP-a.