ODJECI PROSVJEDA STUDENATA

'Djelatnici ministarstva su nas čupali, psovali i gazili'

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 02.12.2009 14:06
  • Objavljeno 02.12.2009 u 13:43
prosvjed studenti2

prosvjed studenti2

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sime Sokota

Potpuno ignoriranje prosvjeda odgovornih iz Ministarstva obrazovanja, znanost i sporta, sjedio tamo Dragan Primorac ili Radovan Fuchs, kulminirala je u ponedjeljak navečer kada su nezadovoljni studenti spontano blokirali izlaze zgrade ministarstva

Prosvjed koji je organizirao Plenum Fakulteta političkih znanosti, a podržali su ga i studenti s ostalih fakulteta, spontano se pretvorio u blokadu zgrade ministarstva jer od odgovornih nitko nije našao za shodno uputiti im riječ ili dvije iako su do sada poručivali kako su njihova vrata predstavnicima studenata uvijek otvorena.

'Tražimo osudu nasilnih studenata'

Skupina tzv. anonimnih djelatnika Ministarstva znanosti traži od HHO-a i Sindikata državnih službenika da hitno osude postupke 'nasilne skupine studenata'. Tvrde da su im studenti prosvjednici prekršili temeljno ljudsko pravo na slobodu kretanja te da su ih vrijeđali riječima 'kravo debela' i 'stoko'.

Od razgovora sa studentima, odgovornima iz Ministarstva bilo je jednostavnije pozvati interventnu policiju kako bi ih 'obranila' od nenasilnih prosvjednika koji su došli tražiti svoja prava pred ustanovom koja je za to odgovorna, što je jedan od osnovnih postulata demokracije.

'Izražavam žaljenje što se nitko od rukovodećih ljudi Ministarstva nije obratio studentima i studenticama čime bi prosvjed dobio drukčiju dimenziju, a uporaba sile bi postala nepotrebna', rekao je u razgovoru za tportal nekadašnji ministar obrazovanja Gvozden Flego.

Jedan od organizatora prosvjeda, student s FPZG-a koji je želio ostati anoniman, kaže da je policija je bila krajnje korektna i s njihove strane nije bilo nikakvih problema.

'Jedini koji su se neprimjereno ponašali bili su zaposlenici ministarstva koji su bili nervozni. Bili su vrlo agresivni, dok su prolazili gazili su po studentima, neke su čupali i pljuvali te su nam govorili da smo stoka', priča student. S policijom nije bilo nikakvog problema, kaže on. Policajci su, kada su došli, prenijeli neke studente te napravili koridor kako bi djelatnici ministarstva izašli iz zgrade.

Sama akcija je bila spontana i nije dogovorena na plenumu. 'Jednostavno, studenti koji su se našli tamo nakon što je odrađen službeni dio, uručivanje kuverti sa zahtjevima i simbolični zagrljaj, odlučili su zasjesti pred ulaze', objašnjava on.

Što se tiče budućih akcija, nakon prestanka blokade na FPZG-u dogovoreno je da će se poduzimati neke akcije, ali još nije izglasano što će se konkretno dogoditi.

'Svi studenti su jedinstveno tijelo. Podržavamo akciju kolega s FPZG-a', kažu nam pak na Filozofskom fakultetu te dodaju da se već dvije godine se bore i ništa nije donijelo toliko rezultata koliko je donijela blokada fakulteta.

'Mi na Filozofskom na razne načine smo pokušavali ostvariti svoje ciljeve i to ćemo činiti i dalje', kažu studenti.

Plenum Filozofskog fakulteta nije raspravljao o tome je li policija primjereno reagirala. 'O tome je Plenum izviješten, ali nisu iznošeni nikakvi vrijednosni stavovi', rekli su nam na kraju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi