'OBJAŠNJENJE' MINISTARSTVA

Djecu uče da je bolesno biti gay zbog - ugovora s Vatikanom!

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 03.04.2012 17:29
  • Objavljeno 03.04.2012 u 13:03
Marija Lugarić Željko Jovanović

Marija Lugarić Željko Jovanović

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Dok se ne promijeni Ugovor sa Svetom Stolicom, hrvatski osnovnoškolci i srednjoškolci, čini se, i dalje će učiti da je homoseksualnost bolest – zaključak je to koji se nameće nakon razgovora sa zamjenicom ministra obrazovanja Marijom Lugarić

U Ministarstvu obrazovanja očekuju da im Kontra pošalje svoju danas predstavljenu analizu LGBT tematike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim udžbenicima, kojom su utvrđene mnoge nepravilnosti i diskriminatorni sadržaji, čije uklanjanje aktivisti traže od nove Vlade, ali se pritom žale da nisu naišli na razumijevanje, nego na netrpeljivost.
Konkretno, od Kontre prozvana zamjenica ministra obrazovanja Marija Lugarić kaže da je ostala iznenađena dojmom koji je ostavila na sastanku s Kontrom i u razgovoru za tportal kaže da je 'vrlo rado primila predstavnike Kontre i Iskoraka Sandu Brumen i Edu Bulića te da joj je žao što su objašnjavanje procedure doživjeli kao netrpeljivost'.

Naime, ono na što im je Lugarić na sastanku u veljači, kaže, pokušala ukazati, a ponovila je i danas, jest da 'postoji ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, a prema kojemu se nastava vjeronauka izvodi u okviru nastavnoga plana i programa. Nastavne planove i programe katoličkoga vjeronauka za javne osnovne i srednje škole izrađuje Hrvatska biskupska konferencija, na čiji prijedlog nastavne planove i programe donosi ministar prosvjete i sporta. Nadalje, vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet, s time da moraju imati odobrenje HBK, što mora biti navedeno u impresumu udžbenika. Ako za isti razred, odnosno za isti odgojno-obrazovni stupanj više vjeronaučnih udžbenika dobije odobrenje dijecezanskoga biskupa i suglasnost HBK, o njihovu izboru, uz prethodno mišljenje učenikova roditelja ili skrbnika, odlučuje vjeroučitelj'.

'Očekujemo da nam Kontra pošalje svoju analizu i mogu reći da ćemo pokušati promijeniti stvari i utjecati na micanje diskriminacijskih sadržaja iz udžbenika. Naime, nova evaluacija udžbenika slijedi za godinu dana', objašnjava Lugarić. Međutim, s obzirom na ranije spomenutu obvezu poštivanja Ugovora s Vatikanom, zbog koje se u Ministarstvu obrazovanja inače navodno sekularne Republike Hrvatske vade da ne mogu utjecati na micanje diskriminacijskih sadržaja iz udžbenika vjeronauka, može se zaključiti da će sporni sadržaji vjerojatno biti izbačeni samo iz udžbenika koje ne bira HBK.

U međuvremenu, ne valja zaboraviti da je Hrvatska prije tri godine zbog školskog udžbenika iz biologije za treći razred srednje škole dobila pljusku Europskog odbora za socijalna prava jer su u knjizi navedene izjave protiv homoseksualaca pa je udžbenik brzo maknut. No kad je riječ o vjeronaučnim udžbenicima, s obzirom da se u promjenu Ugovora sa Svetom Stolicom ne treba ufati - što je svim nevjernim Tomama u nekoliko navrata potvrdio i sam premijer, a Katolička crkva svoje poimanje homoseksualnosti ne kani mijenjati, učenici će i dalje u školama učiti da je homoseksualnost bolest i nedovoljno istražena nastranost premda Svjetska zdravstvena organizacija te Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora govore sasvim suprotno. Ipak je od sadržaja važnija forma i poštivanje obaveza, makar to značilo i stavljanje vlastitih zakona, poput onoga o suzbijanju diskriminacije, izvan snage.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi