RODITELJI NE PREKIDAJU SKUPO SKIJANJE

Djecu doveli u bolnicu tri dana nakon loma!

13.01.2009 u 08:16

Bionic
Reading

Iza nas je prvi produženi skijaški vikend na Sljemenu i skijaški tjedan u kojemu Zagrepčani najmasovnije pohode europska skijališta, a u Traumatološku bolnicu i Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj prijavilo se ukupno 35 osoba s lomovima ruku ili nogu te pokidanim ligamentima. Roditelji su doveli dvadeset petero ozlijeđene djece, a neka od njih došla su s prijelomima starima čak tri dana

'Nije to ništa novo. Događa se svake godine. Roditeljima je skupo platiti pregled i longetu na skijalištu jer se cijena može popeti do 1.000 eura, pa najčešće iskoriste osobno znanje prve pomoći', tvrdi za Večernji list dr. Antun Kljenak, kirurg koji je bio dežuran u Klaićevoj tijekom vikenda.

Djeca u bolnicu stižu s improviziranim longetama, jer se roditeljima ne da prekidati skupo plaćen tjedni aranžman. Stoga djecu ostave da miruju u hotelu, daju im lijekove protiv bolova, a skijaški paket iskoriste do kraja.

'Obično je riječ o zatvorenim prijelomima u kojima osim oteklina i modrica, zbog niskih temperatura, nema jasnih znakova loma, pa se posjet liječniku odgađa do povratka kući', objašnjava dr. Kljenak. Ako je riječ o zatvorenom prijelomu, osim bolova koje dijete trpi, nema veće opasnosti za zdravlje.

'Problem su otvoreni lomovi kod kojih kost ošteti kožu jer je velika mogućnost infekcije, pa se preporučuje hitan odlazak liječniku', upozorava dr. Kljenak. Većina malih skijaša u Klaićevoj, kaže, dječaci su u dobi između 12 i 13 godina, a četvero je moralo na operaciju.

Šokantnu tvrdnju liječnika o ozljedama starim nekoliko dana potvrđuje i podatak turističkih agencija u kojima kažu da jedva 20 posto građana uplati i zdravstveno osiguranje u visini od sedam posto iznosa paketa koji stoje i do 3.500 kuna po osobi.