UCJENJIVANJE RODITELJA

Dječji zbor traži 10.000 kuna za solo nastup djeteta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2009 11:49
  • Objavljeno 26.01.2009 u 11:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Roditelji članova dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki, ako žele da im dijete stoji u prvom redu na koncertu ili pjeva solo točku, moraju voditeljima zbora platiti između pet i deset tisuća kuna

Kako bi im dijete uopće nastupilo na koncertu u Lisinskom, moraju kupiti pet karata po cijeni od 40 kuna, DVD nastupa koji stoji 80 kuna te dati novac za odjeću na nastupu. Iako plaćaju mjesečnu članarinu od 180 kuna te još tristotinjak kuna za ulaznice i DVD, njihovom je djetetu time osiguran tek ples u zadnjim redovima, otkriva Jutarnji list.

Uvjeti za kupovinu pet ulaznica, odjeće i DVD-a dio su pisanog ugovora koji roditelji sklapaju s voditeljem zbora, dok se 'naknada za solo nastup' traži u obliku novčane pomoći za najam dvorane ili snimanje u studiju. Dio roditelja tvrdi da voditelji zbora kroz donacije zapravo biraju koja će djeca imati priliku samostalno nastupiti, a da o tome ne odlučuje njihov trud i to koliko dobro pjevaju i plešu. Jednu od njih, koja je zbog djece htjela ostati anonimna, otvoreno su zatražili 10.000 kuna za troškove snimanja u studiju kada je pitala zašto njeni mališani ne pjevaju solo točku.

Majka, čije dvoje djece pjeva i pleše u zboru Zagrepčanke i dečki, zgrozila se kada je saznala da mora dodatno platiti da bi svoje dijete vidjela u prvom redu.

'Članarina je poskupila sa 160 na 180 kuna, znači u godini dana, jer se ne smije odustati prije lipnja, za zbor damo 1800 kuna. Na kraju, bez obzira na tu članarinu, za koncert moramo izdvojiti još tristotinjak kuna za ulaznice i DVD', rekla je majka. Dodala je da se od roditelja traže donacije, pita ih se mogu li pomoći zboru u pokrivanju troškova nastupa i snimanja, a da na kraju djeca roditelja koji su dali novac stoje u prvim redovima.

Neki roditelji su zbog toga ispisali djecu iz zbora.

Zbor ima oko 300 članova, koji održavaju satove u sedam škola i pet vrtića. U statutu koji je prihvatio Gradski ured za opću upravu, udruga Zagrepčanka u sklopu koje djeluje zbor bavi se okupljanjem mladeži, studenata, djelatnika i ostalih građana na kulturno umjetničkom području djelovanja, posebice glazbene kulture. Za svoje programe koriste školske dvorane, a djecu i roditelje 'vrbuju' u prostorijama škole.

Voditelj zbora Slavko Olujić priznao je da od roditelja ponekad traže donacije, ali odbacio je optužbe da se po tome biraju djeca koja se na nastupima ističu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi