PRIORITETNI ISKORAK

Dječja bolnica na Srebrnjaku dobila nasuvremeniju kirurgiju

22.10.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Dječja bolnica Srebrnjak otvorila je danas Odjel jednodnevne dječje kirurgije s najsuvremenijom opremom koji obuhvaća oko 400 četvornih metara novih prostora, a uključuje sobe za prihvat i postoperativni smještaj i operacijske dvorane.

U novim prostorima na Srebrnjaku obavljat će se zahvati jednodnevne dječje kirurgije, kao što su operacije preponske i pupčane kile, nespušteni testisi, fimoze, te otorinolaringološki zahvati, poput operacije sinusa, krajnika, adenoidnih vegetacija i korekcije uški. Uređenje i opremanje stajalo je 4,5 milijuna kuna, a najvećim dijelom ih je financirao vlasnik bolnice, Grad Zagreb.


Uvjeti pregleda, prijema i operacije maksimalno su prilagođeni djeci, koja će se moći brzo naručiti, bez čekanja na pregled i termin operacije. Imat će stalnu pratnju roditelja i boravit će u ugodnom prostoru, a kući će se moći vratiti istoga dana nakon operacije, prenosi Hina.

Roditelji će biti prisutni od ulaska u bolnicu i prijema, do ulaska u operacijsku dvoranu, te potom kada se dijete probudi nakon operacije. Mali pacijenti niti jednog trenutka neće imati osjećaj da su napušteni, što im često najteže pada ako borave u bolnici bez roditelja.

Novouređene dvorane potpuno su opremljene i za kompliciranije zahvate, a obavljat će ih stručno i profesionalno osoblje koje se bavi dječjom kirurgijom i otorinolarinogologijom već više od 15 godina.

Ravnatelj bolnice Boro Nogalo istaknuo je da Srebrnjak prima pacijente iz cijele Hrvatske, a svako će dijete biti profesionalno zbrinuto. Ako ne budu zadovoljeni kriteriji za jednodnevnu kirurgiju, dijete će nakon operacije moći ostati s roditeljem u bolnici.

S obzirom da je osnivač i vlasnik bolnice Grad Zagreb, odjel su otvorili gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, koja je izrazila nadu da će specijalna bolnica Srebrnjak uskoro postati i klinika za dječje bolesti.
Zagreb je u opremanje novog odjela na Srebrnjaku uložio gotovo pet milijuna kuna, a Bandić je istaknuo kako je jedino bitno da je novac kvalitetno uložen jer novi odjel ‘sada izgleda kao da je u Beču ili Mayo klinici’.

‘Novca za prave prioritete uvijek ima, a svi koji kažu drugačije - lažu. Tako je danas u Zagrebu, a sutra bi trebalo biti u cijeloj Hrvatskoj’ poručio je gradonačelnik.
 
Srebrnjak na listi čekanja na operativne zahvate u području uha i grla sada ima oko 300 malih pacijenata, a Nogalo se nada da će svi biti zbrinuti do Nove godine.
 
Novi iskorak Dječje bolnice Srebrnjak samo je jedna od faza strateškog razvoja, koji će svoju punu realizaciju postići izgradnjom novog Centra kompetencije za translacijsku medicinu, veličine 18.000 četvornih metara, a financirat će se iz EU fondova. Početak gradnje planiran je u prvoj polovici iduće godine.