MORSKI PREDATOR

Dječaka na plaži u Rogoznici ozlijedio vatreni crv, doznajte više o tom strvinaru i što ako vas ubode

07.08.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Na plaži u Rogoznici u subotu desetogodišnje dijete je ubo vatreni crv. Dječaku je pružena liječnička pomoć

Djetetova majka je ispričala za 24sata kako se sve dogodilo.

'Šimun je bilo u plićaku sa hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje', rekla je mama za 24sata.

U posljednje vrijeme struka bilježi povećanje populacije ove vrste na cijelom Jadranu.

Vatreni crv je predatora i strvinar, znači hrani se strvinama. Dođe li do uboda, najvažnije je izvaditi sve iglice kako ne bi došlo do upale. Kako bi se obranili pri dodiru će pustiti čekinje, odnosno iglice i tako vas ubosti. Imaju i koktel toksina unutar svojih žlijezda koje mogu otpustiti pa onda može doći eventualno do trovanja'', kazala je Maja Krželj, sa Sveučilišnog odjela za studije mora Split prije tri godine.

Vatreni najčešće je dugačak 5 do 10 centimetara.

'Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka', objasnila je dr. Krželj.

Pri susretu, vatrenog crva najbolje je izbjegavati. Ako dođe do uboda najbolje je odmah potražiti pomoć liječnika.