SREĆOM IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Dječak u kuću donio najopasnije zmije na kontinentu

21.12.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Mala tajna jednog australskog dječačića koji se igrao u prirodi nasreću i zahvaljujući majčinoj pažljivosti nije završila kao stravična tragedija, već kao 'buuuuu' vijest u australskom listu Townsville Bulletin

Trogodišnji Kyle Cummings igrao se u dvorištu svoje kuće u predgrađu Townsvillea u sjeverozapadnoj australskoj državi Queensland i u travi otkrio devet jaja. Spremio ih je u plastičnu kutiju za hranu, odnio ih u kuću i spremio u ormar u svojoj spavaćoj sobi.

Nekoliko dana kasnije, kada ih je otkrila dječakova majka, iz sedam jaja već su se bili izlegli primjerci australske smeđe zmije, najopasnije otrovnice na tom kontinentu i jedne od najopasnijih u cijelom svijetu. Zmije nisu uspjele izaći iz kutije zbog poklopca.

'Bila sam u šoku, pogotovo zato što ne volim zmije', prenosi Guardian riječi majke Donne Sim.

U kuću je pozvana specijalistica za reptile Trish Prendergast koja je odnijela otrovnice i pustila ih u divljinu. Medijima je objasnila da je dječak imao veliku sreću jer premda su zubi izlegnutih zmija sićušni i vjerojatno ne mogu probiti kožu, njihov otrov jednako je snažan kao i kod odraslih zmija. Da je otrov došao u neku ranu ili usta, posljedice su mogle biti fatalne. Druga velika sreća je što u trenutku kad je Kyle otkrio jaja u blizini nije bilo zmijske majke, koja može narasti i do dva metra. Pendergast je objasnila da australske smeđe zmije bdiju uz svoja jaja, ali ponekad se udalje na kraći period u potrazi za hranom.

Guardian piše da godišnje troje ljudi u Australiji smrtno strada od ugriza zmija otrovnica. U većini slučajeva riječ je o australskoj smeđoj zmiji koja je vrlo rasprostranjena na najmanjem svjetskom kontinentu.