Divlji duhovi Europe

Divlji duhovi Europe

08.02.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Zima je godišnje doba kad se bude ljudi-životinje, zastrašujući likovi i jezovite maske samo s jednim ciljem - da otjeraju zlo i odobrovolje surovu prirodu. U postu pogledajte fantastične fotografije Charlesa Frégera i još bolje maske starih europskih naroda.

Luka se drogira časopisima poput Gea, Travellera, Nacional Geographica, pa si nerijetko shot dobrog štiva priuštim i ja. U prošlom broju Gea nabasala sam na ovaj odličan članak o 'Divljim duhovima Europe'. A kako je vrijeme poklada možda vas koja od ovih drevnih maski inspirira za vaš karnevalski kostim. Ja se osobno ne mogu odlučiti koja mi je bolja.

Kozji rogovi, životinjska krzna, zvona i drvena maska vraga krase Krampusa. Strašni pratitelji sv. Nikole bučeći hodočaste austrijskim selima i gradovima kako bi strašili zločestu djecu i prolaznike.

U mnogim mjestima na jugu i istoku Njemačke u starim se običajima rabe kostimi od pletene slame.

Samo za neparnih godina mladići iz sela Tramin na sjeveru Italije na pokladni utorak pronose krokodilske glave i najavljuju dolazak proljeća.

Sva u bijelom 5. prosinca u Třebíč u Češkoj dolazi smrt. Jezoviti duh prati sv. Nikolu i nosi kosu kako bi smaknuo grešnike.

Smrt i ponovo rođenje u Rumunjskoj za Novu godinu predstavlja jelen koji svoj ritual započinje razuzdanim plesom kao znakom životnosti.

Šareni macinule u Poljskoj spadaju u najveselije pripadnike vrste. Igraju uloge klauna koji bližnjima čestitaju Novu godinu.

Ovaj potpuno zakukuljeni čovjek-koza na zapadu Finske kada završava božićno vrijeme obilazi kuće i časti se ostacima božičnih zaliha, a posebno mu je drag alkohol.

Hrpa kostiju, dronjci, vrpce, mahovina ili perje osnovni je materijal za kostime Zarramacada čija ritualna predstava pokraj Burgosa u Španjolskoj započinje na pokladnu nedjelju, a plaše ga se i djeca i odrasli.

U gradićima Bansko i Razlog u Bugarskoj na Novu godinu plešu babugeri - skupina fantastičnih bića u kozjim krznima, noseći štap kao falusni simbol kojim su u prošlosti dodirivali udane žene kako bi ih učinili plodnima.

Žene se 14. siječnja moraju čuvati divljih djelomara koji zacrnjenih lica, s bujnim krznenim bradama i štapovima od trske na pravoslavnu Novu godinu obilaze kuće u Makedoniji

photo: Charles Fréger

objavljeno: Geo Hrvatska

izdavač: Global studio d.o.o