pravilnik o nagrađivanju

Divjak: 500 najboljih nastavnika bit će nagrađeno s po deset tisuća kuna

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 14:12
  • Objavljeno 21.05.2019 u 13:42
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je nagrade najboljim nastavnicima

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je nagrade najboljim nastavnicima

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, na temelju kojega će ove godine 500 učitelja biti nagrađeno novčanim iznosom od 10 tisuća kuna bruto

"Prvi put u Hrvatskoj uvodimo sustavno nagrađivanje učitelja i to dvjema mjerama. Ove godine na temelju Pravilnika o nagrađivanju osiguravamo 10.000 kuna bruto za 500 najboljih učitelja. Druga mjera, koja je već u tijeku, provodi se u obliku Javnog natječaja za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a za najbolje autore koji sukreiraju kurikularnu reformu osigurano je 20 milijuna kuna iz ESF-a", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prvi javni natječaj zaključuje se za tri dana, a novi će se raspisivati sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca ove godine, dodala je.

"Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu", istaknula je ministrica.

Kako ističu iz MZO-a, kriteriji izvrsnosti za koje će se one najbolje nagraditi uključuju prenošenje iskustava i primjera kolegama u obliku radionica, predavanja i edukacija; objavljivanje stručnih članaka, stručnih priručnika, računalnih programa; izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja; rad na projektima u odgoju i obrazovanju, rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom; rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Prvi put Pravilnikom se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, povezano s povećanom količinom posla koji obavljaju u sklopu eksperimentalnoga programa, a posebno na praćenju i vrednovanju same provedbe.

Najbolje će odabrati Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika čiji se članovi biraju iz redova učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje.

  • +50
  • +47

Blaženka Divjak

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Prijave za nagrađivanje bit će otvorene do 30. lipnja, a uključivat će aktivnosti odgojno-obrazovnih djelatnika u proteklih godinu dana.

Svečana dodjela nagrada održava se na svjetski Dan učitelja, odnosno drugi radni dan ako Dan učitelja u godini za koju se dodjeljuju nagrade pada u neradni dan.

Pravilnikom je, dodaju iz MZO, odvojen je od Pravilnika o napredovanju koji će uskoro biti donesen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!