povišica na plaće

Koliko više mjesečno zarade učitelji i profesori uključeni u reformu 'Škola za život'?

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.05.2019 21:02
  • Objavljeno 05.05.2019 u 21:02
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Poznato je da ravnatelji, učitelji i profesori škola uključenih u eksperimentalnu reformu "Škola za život" dobivaju povišicu na plaće koja im je osigurana isplatom prekovremenog rada. Do danas je njih oko 2020 dobilo tu naknadu

O rasporedu i naknadama učitelja i profesora koji sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva svakog mjeseca odlučuju ravnatelji. Njih 74 iz "Škole za život".

'Ja kao ravnatelj imam mogućnost na kraju svakog mjeseca putem prekovremenih sati napisati koliko je tko odradio nekih aktivnosti, rekla je Ljiljana Kulaš Jutrović, ravnateljica OŠ Turnić u Rijeci, piše HRT-a.

'Ministarstvo je odobrilo određena sredstva i dala nama ravnateljima da raspoređujemo prema vlastitoj procjeni', kaže ravnatelj V. gimnazije Tihomir Englesfled. I dodaju kako se to znatno osjeti na plaći, ali se i pošteno narade.

'Između 200 kuna, tisuću pa čak do 2 tisuće kuna u odnosu na kolege koji nisu u eksperimentalnom programu', dodaje Kulaš Jutrović.

Pitamo kako to izgleda u zbornici u kojoj sjede i oni koji primaju dodatak i oni ostali koji dobivaju običnu prosvjetarsku plaću.

'Taj dodatak je dovoljno velik da se osjeti, a opet nije dovoljno velik da izazove zlu krv tako da mi se čini da nije bilo nekih ozbiljnijih pritužbi', dodaje Engelsfeld.

  • +17
  • +14

Ministrica Blaženka Divjak na otvorenju Info centra kurikularne reforme Škola za život

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Zato pritužbe imaju sindikati.

'To je kršenje zakona o radu, jer nema uvjetovanja prekovremenim radom. Prekovremeni rad je svaki rad duži od onog što je realizirano i nema uvjetovanja bilo kakvim lumenom i slično da bi se došlo do isplate,' kaže Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Iz Ministarstva poručuju da će se pitanje nagrađivanja preciznije urediti Pravilnikom koji je pred donošenjem. Do tada šalju  statistiku: učitelji su prekovremeno radili prosječno 8 sati mjesečno, što po osobi iznosi u prosjeku 630 kuna, a ukupno milijun kuna na mjesec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!