hzjz preporuke

Distanca, maske, rukavice... Kako će izgledati izlazak na birališta?

22.05.2020 u 08:03

Bionic
Reading

Svi birači koji 5. srpnja izađu na parlamentarne izbore morat će držati međusobnu distancu od 1,5 metara. Članovi biračkih odbora i promatrači također će morati biti razmaknuti

Građani bi se na birališta puštali u manjim skupinama, a svi bi morali nositi zaštitne maske, ali i rukavice kako se virus ne bi prenio zbog korištenja zajedničkih olovaka i davanja dokumenata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je osmišljavati preporuke za zaštitu od širenja koronavirusa tijekom izbornog procesa, a ovo su mjere koje bi, prema neslužbenim izvorima, trebale biti na snazi. Ako se epidemiološka situacija do 5. srpnja pogorša, mogu biti i strože. Prilikom izlaska s birališta, maske i rukavice trebat će biti zbrinute u odgovarajuće kante za smeće, piše Jutarnji list.

Osobe koje su u samoizolaciji neće dolaziti na birališta. Za njih će vrijediti pravila kao i za ostale građane koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu biračko pravo ostvariti na biralištima. K njima će doći dva člana biračkog odbora. Osoba u samoizolaciji morat će ih dočekati s maskom i rukavicama.