siniša tomić

Direktor HALMED-a potvrdio: Cjepivo u Hrvatsku stiže 26. prosinca

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2020 15:26
  • Objavljeno 20.12.2020 u 13:56
Siniša Tomić

Siniša Tomić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić nedjelju je najavio da će prve doze cjepiva protiv covid-19 u Hrvatsku stići u subotu, 26. prosinca, a potom će se sljedeća tri dana provesti i prva cijepljenja

Europska agencija za lijekova (EMA) odnosno njezino Povjerenstvo za humane lijekove, u ponedjeljak će odlučivati o odobrenju prvog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji - cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

Video: Luka Stanzl/PIXSELL

Dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU - 27., 28. i 29. prosinca. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ.

"Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze", rekao je u izjavi novinarima Tomić nakon što je u nedjelju videovezom održan redoviti sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a.

Objasnio je da nakon EMA-inog odobrenja slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK bit će objavljene i sve detaljne informacije o lijeku,

Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU. Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završno izviješće o ocjeni lijeka, rekao je Tomić.

"To će biti dostupno i u bazi lijekova kao i na linku EK i sadržavat će sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek", rekao je te pojasnio da se iz tih informacija onda "derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute".

  • +2

Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave odnosno tko ga eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti.

"Nakon dobivanja odobrenja EK potrebno je provesti posebnu provjeru kakvoće koju radi ona članica EU na čijem se teritoriju lijek pušta, u ovom slučaju su to Njemačka i Belgija. U tom smislu, nakon provjere kakvoće onih serija koje će se, među ostalim, puštati i na hrvatsko tržište, HALMED moramo dati suglasnost temeljem dokumentacije", pojasnio je proceduru Tomić.

Nakon početka primjene cjepiva za zaprimanje prijava o eventualnim nuspojavama u Hrvatskoj će biti zaduženi HALMED i HZJZ.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!