na presici stožera

Capak: Sljedeći tjedan saznat ćemo koliko cjepiva dobivamo. Nemamo nijedan dokument, samo obećanje preko telefona

18.12.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je i o nabavi cjepiva protiv koronavirusa, za što se prve doze u Hrvatskoj očekuju prije kraja ove godine

Odgovarajući na pitanje novinara, Capak je rekao kako Hrvatska nema dokument iz kojeg bi se vidjelo koliko će točno doza dobiti u prvoj isporuci.

'Još nemamo nijedan dokument da precizno znamo količine. Prva simbolična isporuka za sve zemlje EU-a bit će 26. prosinca i tu ćemo količinu dobiti. Imamo obećanje Pfizera da će do kraja prvog mjeseca isporučiti kompletnu tranšu. Koja će to biti količina, saznat ćemo vjerojatno početkom sljedećeg tjedna', rekao je Capak, a prenosi Jutarnji list.

Dodao je i kako Hrvatska nema nikakav dokument, već samo obećanje preko telefona, a na pitanje gdje će se obaviti prva cijepljenja rekao je: 'Na licu mjesta, u bolnicama i domovima umirovljenika.'

Već je prije u više navrata rečeno da je Hrvatska naručila ukupno 5,6 milijuna doza cjepiva od više proizvođača te da će najprije u Hrvatsku stići ono proizvođača Pfizer/BioNTech. Prvo će se u Hrvatskoj moći cijepiti zdravstveni radnici i oni koji rade u domovima za starije te zdravstveno ugrožene osobe, poput kroničnih plućnih i srčanih bolesnika. Iz Stožera i Vlade više je puta ponovljeno da cijepljenje neće biti obavezno, no preporuka, koju podržavaju vrhunski hrvatski znanstvenici, svim građanima je da se cijepe.