svjedočenje pred kongresom

Direktor TikToka branio aplikaciju od američkih optužbi

23.03.2023 u 17:03

Bionic
Reading

Izvršni direktor TikToka u četvrtak je odgovarao na teška pitanja američkih kongresnika koji pozivaju na zabranu te kineske društvene mreže jer smatraju da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država

Svjedočenje Shoua Zija Chewa pred Kongresom dolazi nakon tjedan dana nastojanja kineske tvrtke da uvjeri Amerikance i njihove zastupnike da aplikacija donosi ekonomsku vrijednost i podržava slobodu govora.

TikTok, koji ima više od 150 milijuna američkih korisnika, suočen je s optužbama da podatke svojih korisnika dijeli s kineskom vladom i da ne čini dovoljno da zaštititi djecu koja koriste tu mrežu.

Republikanka Cathy McMorris Rodgers, predsjednica Odbora za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma, započela je saslušanje tvrdnjom da "TikTok prikuplja gotovo sve podatke koji se mogu zamisliti - od lokacije korisnika i onoga što pišu i kopiraju te s kim razgovaraju, do biometrijskih podataka i više“.

"Ne vjerujemo da će TikTok ikada prihvatiti američke vrijednosti - vrijednosti slobode, ljudskih prava i inovacije“, rekla je republikanka i dodala da Komunistička partija Kine može koristiti TikTok „kao alat za manipuliranje cijelom Amerikom“.

Chew je na početku svjedočenja govorio o svojim singapurskim korijenima i ustvrdio da tvrtka „ne promiče niti uklanja sadržaj na zahtjev kineske vlade“.

Odboru i korisnicima je obećao da neće biti „bilo kakve manipulacije bilo koje vlade“. 

Dio političkih stručnjaka smatra da bi zabrana TikToka mogla štetiti demokratima koji koriste platformu za obraćanje mlađim biračima. Troje demokrata u gornjem domu Kongresa se usprotivilo zabrani.

Većina zastupnika ipak želi zabranu TikToka. Kineska aplikacija prošli je tjedan objavila da je vlada predsjednika Joea Bidena od kineskih vlasnika zatražila da se riješe svojih udjela ili će doći do zabrane. 

Kinesko ministarstvo trgovine u četvrtak je objavilo da će "prisiljavanje na prodaju TikToka ozbiljno narušiti povjerenje investitora iz cijelog svijeta, uključujući iz Kine, da ulažu u Sjedinjene Države“. „Ako su te vijesti točne, Kina će se tome odlučno usprotiviti“, navelo je ministarstvo. 

sve osim nogometa