ABDULKERIM CAY

Direktor iz Turkish Airlinesa: Razmišljamo o kupnji Croatia Airlinesa

13.05.2016 u 09:40

Bionic
Reading

Turkish Airlines, jedna od najbrže rastućih svjetskih aviokompanija, koja je već petu godinu zaredom izabrana za najbolju aviokompaniju Europe, od utorka izravno povezuje Istanbul i Dubrovnik. Svečanom otvorenju nove, 288. svjetske destinacije Turkish Airlinesa u Zračnoj luci Dubrovnik nazočio je Abdülkerim Çay, direktor ljudskih resursa Turkish Airlinesa, koji je u razgovoru za tportal objasnio tajnu uspjeha jedne od najvećih svjetskih aviokompanija, a najavio je i kako Turkish Airlines ozbiljno razmišlja o kupnji Croatia Airlinesa

Kompanija Turkish Airlines osnovana je 1933. sa samo pet zrakoplova u floti, a danas je jedna od najvećih svjetskih aviokompanija koja iz godine u godinu bilježi globalni rast. Direktor ljudskih resursa Turkish Airlinesa objašnjava taj rast činjenicom kako se sjedište kompanija nalazi u Istanbulu, gradu koji je geografski gledano prirodni most između istoka i zapada, ali i namjerom kompanije da upravo Istanbul postane glavno svjetsko čvorište za prijevoz putnika na interkontinentalnim letovima.


Pored toga, Çay ističe kako jedan od ključnih faktora uspjeha kompanije leži u rezanju nepotrebnih troškova za koje kaže kako će se nastaviti i dalje, a sve u cilju poboljšanja usluga koja uključuje osvježavanje flote novim zrakoplovima
 
Direktor, također, navodi kako je Turkish Airlines odlučan u želji da postane najbolja i najpriznatija aviokompanija na svijetu, o čemu govori i činjenica da je tvrtka dobitnica laskavog priznanja u kategoriji Best Airline Europe već treću godinu zaredom, a redovito joj se dodjeljuje nagrada najbolje kompanije po izboru putnika, za što je, prema njegovo ocjeni, zaslužan vrhunski menadžment kompanije koji prati svjetske trendove i prepoznaje želje korisnika čiji broj godišnje raste više od 30 posto.

Upitan koje su ključne regije daljnjeg razvoja kompanije, Çay ističe Bliski istok, Afriku, budući da svi pokazatelji upućuju na to da se globalno tržište na kojem djeluju aviokompanije polako pomiče sa zapada prema istoku, a kako je Istanbul poveznica dvaju svjetova, prirodno je očekivati i iskoristiti takvu priliku, navodi direktor. Pored toga, kompanija prati dinamiku trendova u svim drugim dijelovima svijeta, pa stoga u Turkish Airlinesu planiraju dodatno poboljšati veze sa Sjevernom i Južnom Amerikom te europskim gradovima gdje još ne lete. Stoga je ovih dana inaugurirana liniju prema Dubrovniku.

Linija Istanbul - Dubrovnik prepoznata je kao velik potencijal budući da je Dubrovnik svjetski poznato kulturno i turističko središte koji iz godine u godinu bilježi rast posjeta, pa je prirodno da se za uspostavu linije zainteresirao i Turkish Airlines, što je ostvareno nakon desetogodišnjih pregovora, objasnio je turski menadžer, dodajući kako njegova kompanija vidi poslovnu priliku u kupnji Croatia Airlinesa na obostrano zadovoljstvo obje kompanije, ne otkrivajući pritom detalje.

Çay je pak otkrio detalje koji čine Turkish Airlines boljim od konkurencije. Prema njemu, tajna leži u ljubavi prema putnicima i poslovnim mogućnostima. 'Brinemo o našim putnicima i činimo sve kako bi se na našim letovima osjećali kao kod kuće', kazao je jedan od čelnika kompanije zaključujući kako su upravo putnici njihovi šefovi koji čine kompaniju drukčijom i boljom od drugih.