NAPETOSTI OKO IZBJEGLICA

Diplomatska ofenziva: Faymann u Zagrebu bez izjava za medije

17.09.2015 u 09:46

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Werner Faymann sastao se jutros u Zagrebu s premijerom Zoranom Milanovićem, nakon čega će otići u Ljubljanu na sastanak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Nakon sastanka koji je u Banskim dvorima započeo u 8 sati i završio oko 9.30 sati nisu bile predviđene izjave za novinare, što ne čudi s obzirom na napetosti i neizvjesnosti oko prihvata izbjeglica kako u regiji, tako i na razini cijele Europske unije

Austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz poručio je u srijedu kolegama u Sloveniji i Hrvatskoj da su te zemlje obvezne u pogledu izbjegličke krize provoditi propise EU. Drugim riječima, da bi eventualna uspostava koridora kroz te dvije zemlje prema zapadnoj Europi mogla predstavljati kršenje europskih zakona i obveza država članica. Kurz je u telefonskim razgovorima s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, Karlom Erjavcem i Vesnom Pusić, upozorio na teret koji nosi Austrija i izvijestio o pojačanju kontrola na granici sa Slovenijom.

Izvori u EU upozorili su u srijedu da je Hrvatska, kao i sve druge članice, obvezna zbrinuti sve koji dođu na teritorij, registrirati i razmotriti eventualni zahtjev za azil. Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, Hrvatska bi ih u tom slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar izjavila je u srijedu da je sada teško predvidjeti kada bi migranti koji su ušli u Hrvatsku mogli pojaviti na granici sa Slovenijom, i protiv je toga da se organiziraju humanitarni koridori kroz Hrvatsku i Sloveniju. Po navodima slovenskih medija, o toj je mogućnosti sa slovenskom ministricom govorio hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, no ona je to izrijekom zanijekala, rekavši da o tome nije bilo govora.

Takvi bi koridori, kao i spontano i masovno dovođenje izbjeglica na granice bilo u suprotnosti s europskim acquisom, naglasila je Györkös Žnidar.

'U ovom trenutku je neizvjesno točno reći koliko bi izbjeglica moglo doći u Sloveniju i kada. Od Hrvatske očekujemo stvarnu kontrolu naše međudržavne granice i uvažavanje pravila Europske unije', kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju.