trakavica se nastavlja

Diploma Izetbegovićeve supruge sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta i dalje sporna, ispitivat će je novo povjerenstvo

18.01.2023 u 16:31

Bionic
Reading

Članovi Senata Sveučilišta u Sarajevu u srijedu su odlučili kako će posebno povjerenstvo istražiti vjerodostojnost akademskog zvanja Sebije Izetbegović, sadašnje ravnateljice sarajevskog Kliničkog centra, koja je suočena s optužbama da je krivotvorila podatke o završenom poslijediplomskom studiju u Zagrebu

Višemjesečna trakavica oko magisterija Sebije Izetbegović tako je nastavljena, a rektor Sveučilišta u Sarajevu Rifat Škrijelj novinarima je nakon sjednice Senata mogao potvrditi samo kako je većina članova tog tijela suglasna da se provjere nastave, a eventualna odluka o oduzimanju diplome donese kada sve činjenice budu provjerene.

"Nismo dobili (očitovanje) Sebije Izetbegović .... kojim bi ona ponudila objašnjenje o svojoj akademskoj karijeri", kazao je Škrijelj nakon što su članovi Senata razmatrali izvješće što ga je sačinilo povjerenstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu, gdje je Izetbegović redovita profesorica.

To je povjerenstvo, u čijem su sastavu bile osobe bliske Izetbegović, Senatu dostavilo izvješće iz kojega proistječe kako nisu pronašli nepravilnosti. No rektor Škrijelj je potvrdio kako nema dokumentacije kojom bi Izetbegović potvrdila da je na postidplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kojega je vodio Asim Kurjak, položila ispite koji su bili preduvjet da kasnije u Sarajevu stekne zvanje magistra znanosti, a potom i da na toj osnovi doktorira.

Medicinski fakultet u Zagrebu ranije je izvijestio sveučilište u Sarajevu kako je Izetbegović 1992. doista upisala postdiplomski studij pod nazivom "Ultrazvuk u kliničkoj medicini", no tamo nisu imali dokumentaciju koja bi potvrdila kako je ona i položila ispite koji su joj naknadno priznati u Sarajevu.

Sebija Izetbegović supruga je Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranka demokratske akcije (SDA), a i sama se politički angažirala. Ne izborima u listopadu prošle godine izabrana je za zastupnicu SDA u skupštini Sarajevske županije. Ona tvrdi kako njenu diplomu propituju politički protivnici. Sve je nazvala neargumentiranim i zlonamjernim napadom te tvrdi kako nema nikakvih nepravilnosti u njezinom akademskom napredovanju.