primamljiva regija

Dio Vlade u Otoku: U Slavoniju se isplati investirati

10.05.2019 u 16:33

Bionic
Reading

U Slavoniju se isplati investirati, a Vlada čini sve kako bi ta regija investitorima postala primamljiva i sigurna za ulaganja, poručeno je s konferencije "Slavonija, mjesto vaše investicije" koja je u petak održana u Otoku, nedaleko Vinkovaca, a čijem je radu sudjelovalo i više ministara

Tako su na panelu "Slavonija - poželjna investicijska destinacija" sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te ministar državne imovine Goran Marić.

Tolušić je tom prigodom ustvrdio kako Vlada dobro radi svoj posao kada je u pitanju poticanje poduzetništva, ali kako se preko noći ne može ništa napraviti. "Dobar dio onoga što sada radimo će vjerojatno biti vidljivo nakon završetka ovoga našega mandata, ali to ne znači da to ne trebamo raditi. Da se ovako ulagalo prije pet ili deset godina, danas bi situacija sigurno bila puno bolja", rekao je.

Tolušić je ocijenio i kako su u poljoprivredi, kada je riječ o korištenju EU fondova, učinjeni ogromni koraci - puno je novih OPG-ova, mladih poljoprivrednika i ulaganja u poljoprivredu.

Naveo je i kako je od 2,5 milijardi eura namjenjenih za Slavoniju iz EU fonodva u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" ugovoreno projekata u 50 postotnom iznosu. "Do 2023. ćemo riješiti sve i nadam se i više od toga", poručio je Tolušić.

Po riječima ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, potporu iz EU fondova u okviru projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" do sada je dobilo 575 poduzeća.

Žalac je istaknula i kako su poduzetnici u Hrvatskoj najbolji korisnici fondova EU i upravo su oni ti koji podižu razinu BDP-a po glavi stanovnika.

"Ono što nas čeka je ugovaranje 570 milijuna kuna za poduzetničku infrastrukturu", rekla je, najavivši da u ovoj godini slijedi i natječaj za inovacije u područjima koja su prepoznata u strategiji pametne specijalizacije, kao i natječaj za velika poduzeća za istraživanje i razvoj (druga faza).

"Treba stalno govoriti o brojkama jer se u medijima stalno promiče informacija da se EU sredstva ne koriste dobro. To naprosto nije točno", ustvrdila je Žalac.

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je kako on i njegov tim ne sjede skrštenih i ruku i čekaju da im dođu investitori već idu prema investitorima, birajući one kakve žele u Hrvatskoj s ciljem da sami investitori u konačnici postanu promotori Hrvatske kao dobrog poduzetničkog investicijskog okruženja.

"U ovom trenutku je pred potpisom 47 projekata gradova i općina, ukupne vrijednosti gotovo 300 milijuna kuna transferiranih iz strukturnih fondova EU za stvaranje pretpostavki poduzetnicima i investitorima da ne zaobiđu Hrvatsku, već dođu i ulažu", rekao je.

Po riječima Gorana Marića, Ministarstvo države imovine je jedinicama lokalne uprave i samouprave u pet slavonskih županija darovalo državnih nekretnina u vrijednosti 250 milijuna kuna te omogućilo novih investicija u vrijednosti dvije milijarde kuna.

Za veća ulaganja u Slavoniju založili su se i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i pomoćnik ministra turizma Robert Pende, a u sklopu konferencije održan je i panel na kojem su predstavljeni investitori koji već posluju u Slavoniji, kao i sajam razvojnih agencija i EU projekata.

Također je bilo riječi i o poduzetničkim zonama u pet slavonskih županija.

Po iznijetim podacima, u Hrvatskoj danas posluje 200 poduzetničkih zona, od kojih je 51 na području pet slavonskih županija s 310 poduzetnika i oko 5.000 zaposlenih.

Ogledni primjer vrlo uspješne poduzetničke zone može biti i ona u Otoku, istaknuo je gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Grad Otok je prije dvije godine imao proračun od 17 a danas od 71 milijun kuna, dok je u razvoj grada do sada uloženo ukupno 238 milijuna kuna, naglasio je Šarić.