popodne rasprava u saboru

Dio oporbe uoči izbora traži izmjenu zakona o predsjedničkim izborima: Želimo spriječiti krađu glasova

05.12.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Već u poslijepodnevnim satima Sabor bi trebao raspravljati o SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o izborima predsjednika RH, kojeg je ta stranka uputila u proceduru prije dva mjeseca. Uz podršku čelnika oporbenih stranaka HSS-a, HSU-a, SNAGA-e, GLAS-a IDS-a i Demokrata SDP-ov predsjednik Davor Bernardić poručio je da je cilj izmjena zakona spriječiti krađu glasova te osigurati transparentnost izbora

'Ako se dogodi krađa glasova na izborima, građani postaju demotivirani, još više razočarani stanjem u zemlji, jer znaju da njihov glas neće ništa promijeniti, a rezultati izbora u tom slučaju nisu odraz stvarne volje većine građana', kazao je na press konferenciji u Saboru Davor Bernardić.

Pojasnio je kako oporba traži da na predsjedničkim izborima vrijede ista pravila za izbor članova biračkih odbora kao i na parlamentarnim i europskim. 'Danas imamo situaciju da članove biračkih odbora određuje lokalna samouprava što u praksi znači da, primjerice, Milan Bandić, kao gradonačelnik, ali ujedno i predsjednik stranke koji još k tome podržava jednog kandidata, određuje članove biračkog odbora, a to znači da zbog stranačke pripadnosti načelnika i gradonačelnika ovaj način izbora članova biračkih odbora nije pošten', rekao je Bernardić.

Jednako tako, traže da se propiše da glasački potpišu da su preuzeli glasački listić na izbornom mjestu. 'Sada se izašli birači evidentiraju zaokruživanjem birača i to od strane članova biračkih odbora, a mi predlažemo da birač svojim potpisom potvrdi da je glasao. Po sadašnjem zakonu, kada bi član biračkog odbora htio ukrasti glasove, treba samo zaokružiti redni broj ispred imena birača koji nije došao na glasanje i ubaciti listić u kutiju', upozorio je Bernardić.

Vlada je na ovaj prijedlog već dala negativno mišljenje. 'Način na koji je Vlada dala negativno mišljenje na prijedlog Zakona, u najmanju ruku izaziva sumnju u iskrene namjere, i transparentnost izbornog procesa. Na snazi su očito dvostruki kriteriji. I stoga, da bismo spriječili krađu glasova na izborima, predlažemo ovaj Zakon. Pozivam građane da se masovno odazovu na izbore i tako barem donekle smanje mogućnost manipulacije i krađe glasova', zaključuje Bernardić.

SDP-ov prijedlog je komentirao i HDZ-ov Branko Bačić. 'Očito SDP ne vjeruje hrvatskim građanima nego samo svojim članovima. Njih je strah hrvatskih građana koji čine biračke odbore i izborna povjerenstva diljem Hrvatske. Mi u HDZ-u imamo puno povjerenje u nestranačke članove biračkih odbora, poklanjamo im vjeru da će izbori za predsjednicu biti provedeni u skladu sa zakonom, demokratski i pošteni', kaže Bačić.

Napominje da na svakom biračkom mjestu postoje i promatrači, koji paze na zakonitost. 'Kad su sumnjičavi oko provedbe izbore, imali su priliku 4 godine promijeniti taj zakon. Ovdje se radi o stvaranju alibija za poraz Zorana Milanovića', poručuje Bačić, dodavši da su izbori bez problema provedeni u prethodnim ciklusima.