HERCEGOVINA NOVO LEŽIŠTE?

Dinaridi kriju milijardu barela nafte

22.08.2014 u 12:53

Bionic
Reading

Priča o dolini Drežanke u Hercegovini, kao bogatom ležištu nafte, seže još od ranih 1970-ih godina prošlog stoljeća. Tada su, kažu mještani, na tom lokalitetu Amerikanci vršili istraživanja. Nakon rata u BiH 1998, putem Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, ponovno je otvorena priča i inicijativa o istraživanjima nafte u dolini Drežanke, prenosi sarajevski Klix.ba

Geolozi iz kompanije Shell s predstavnicima Federalnog zavoda za geologiju boravili su prošle godine u Drežnici, odakle su iz kanjona uzeli geološke profile za laboratorijska ispitivanja. Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja krajem ove godine bit će prezentiran izvještaj o tome postoji li ekonomska opravdanost za vršenje istraživanja nafte.

Na području Glamoča prije 40 godina vršila su se inicijalna istraživanja na dubini od 4.000 metara. Procjenjuje se da na prostoru Dinarida, na kojemu bi se trebala vršiti istraživanja, postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte.

Iz Federalnog zavoda za geologiju navode da će se radovi na istraživanju nalazišta nafte u Federaciji BiH, osim u Drežnici, vršiti i na drugim prostorima, na ukupnoj površini od 11.000 kvadratnih kilometara.

Naime planirano je da se istraživanja o nalazištima nafte provode na području Dinarida u Federaciji BiH, počevši od Bihaća, preko Glamoča, Livna, Mostara, pa do Stoca i Neuma, odnosno na prostoru između granica s Republikom Hrvatskom.

Inače, na području Dinarida će se vršiti bušotine do osam kilometara dubine, a jedna takva košta 75 milijuna dolara. Da bi se moglo verificirati nalazište nafte, potrebno je napraviti najmanje pet takvih bušotina, što znači da je za takav pothvat nužno uložiti najmanje 300 do 400 milijuna dolara početnih sredstava, koje Federacija BiH nema, niti bi mogla osigurati samostalno.

Istraživanje nafte je u Federaciji BiH dugoročan projekt i u drugom krugu raspisat će se dodjela koncesije za aktivnosti na području Tuzlanskog i Posavskog kantona, u kojima se, procjenjuje se, nalazi između 200 i 300 milijuna barela nafte, a u planu su i iste aktivnosti u području Sarajevsko-zeničke kotline.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE