ŠTO JE BESPLATNO? KOLIKO SE ČEKA?

Dijete vam treba aparatić ili naočale?! Ovo morate znati

19.11.2014 u 11:04

Bionic
Reading

Na prvi oftalmološki pregled djeteta najdulje se čeka u zagrebačkom KBC-u, a kao pozitivni primjeri ističu se bolnice u Koprivnici, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu gdje je praksa ta da se dijete odmah primi pa nema ni lista čekanja za dječjeg oftalmologa. Na prvi pregled kod ortodonta djeca su početkom kolovoza ove godine prosječno čekala 845 dana, no taj je rok potkraj listopada smanjen na prosječnih 387 dana

Prema podacima HZZO-a, trenutačno za početak ortodontske terapije najdulje se čeka u Sisačko-moslavačkoj županiji, a najkraće u Zadarskoj županiji.

'Moramo naglasiti da još uvijek sve narudžbe nisu unesene u sustav te se u pojedinim ordinacijama liste pacijenata za početak ortodontske terapije još uvijek vode izvan sustava e-Listi i e-Naručivanja. Trinaest posto ustanova tek se treba uključiti u sustav e-Lista narudžbi i e-Naručivanja, i trenutačno HZZO-u ne dostavljaju podatke o e-Listi narudžbi i o broju pacijenata koji čekaju.

Vrlo je često čekanje na ortodontsku terapiju medicinski uvjetovano te je dio procesa liječenja, a duljina čekanja ovisi o anomaliji i dobi djeteta. HZZO intenzivno radi na raščišćavanju e-Listi narudžbi, i podaci se iz dana u dan mijenjaju u smjeru smanjenja broja pacijenata na listama', napominju iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a.

No roditelje svakako treba upozoriti na to da, bez obzira na to što se radi o djeci, svi postupci u ortodonciji nisu besplatni. Na primjer, popularni korektivni aparatići za zube, u svim slučajevima kada su razlozi za nošenje estetske prirode, a ne ozbiljniji medicinski problemi, roditelji će ga platiti iz vlastitog džepa.

Naime, kako su nam odgovorili iz HZZO-a, pravo na ortodontsku terapiju definirano je u Pravilniku o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Tim pravilnikom HZZO je točno utvrdio indikacije u ortodonciji koje pokriva obvezno zdravstveno osiguranje.


To su anomalije kao što su: hipodoncija jednog ili više zuba u kvadrantu, pregriz veći od šest mm, obrnuti pregriz veći od 3,5 mm bez funkcijskih problema, obrnuti pregriz veći od jednog mm s funkcijskim smetnjama, križni zagriz RCP/ICP veći od mm, škarasti zagriz, distopija zuba veća od tri mm, otvoreni zagriz veći od tri mm, duboki zagriz s dodirom zubnog mesa (gingive) ili nepca, zub djelomično iznikao zbog nedostatka prostora, prisutni prekobrojni zubi, impaktirani zubi (osim trećih kutnjaka), rascjepi i druge kraniofacijalne anomalije te ankiloza mliječnog zuba.

Osim što smo bili naviknuti da su djeca i mladi do punoljetnosti ranijih godina mogli dobiti korektivni zubni aparatić na trošak HZZO-a i kada je potreba bila samo estetska, što je krajem prošle godine po uzoru na zemlje EU-a i kod nas ukinuto novim pravilnikom, roditelji se žale i na to kako djeci često skupo plaćaju naočale.

'Djeca, to jest osigurane osobe do 18 godina starosti, kao i sve druge osigurane osobe HZZO-a imaju pravo na stakla (leće) i okvire na teret HZZO-a, ako tako preporuči specijalist oftalmolog, dakle ako za to postoji medicinska indikacija.

Okviri za naočale i stakla (leće) u svim rasponima dioptrija utvrđeni su u Popisu pomagala HZZO-a koji je sastavni dio Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima te HZZO snosi troškove za naočale i stakla s Popisa pomagala', navode iz HZZO-a.

Dakle, stvar je više u tome što djeca možda ne žele nositi naočale koje bi mogli dobiti na račun HZZO-a, a koje su kao i za odrasle propisane pravilnikom.

No ako dijete ima indikaciju da su mu potrebne naočale, a želi baš model koji mu se sviđa, a ne one koje su navedene u pravilniku, HZZO će participirati u dijelu troškova.

Naime, kako nam kažu djelatnici u optičarskim radnjama koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, praksa je ta da se iznos za stakla i okvir umanji za iznos naočala na koji bi dijete imalo pravo prema važećem Pravilniku, što tim optičarskim radnjama potom refundira HZZO.

Što se tiče lista čekanja za prvi oftalmološki pregled, situacija je različita od bolnice do bolnice.

'U evidenciji HZZO-a podaci o e-Listama narudžbi za djelatnost oftalmologije i dječje oftalmologije vode se prema bolnicama. Na primjer, u nekim bolnicama na dječjoj oftalmologiji slobodan je prijem, dakle nema naručivanja, već se pregledi obavljaju po dolasku. Prema podacima koje bolnice dostavljaju, dobili smo informaciju da se prvi pregledi u djelatnosti dječje oftalmologije obavljaju po dolasku u bolnicama u Koprivnici, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu. Isto tako, na prvi pregled u djelatnosti dječje oftalmologije najdulje se čeka u KBC-u Zagreb', kažu u HZZO-u.