VLADIN PROJEKT

Digitalni asistent Andrija pomagat će građanima u borbi protiv koronavirusa

13.04.2020 u 21:20

Bionic
Reading

U Vladi će u utorak prijepodne biti predstavljen prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa, izvijestili su danas objavivši da će se sustav zvati - Andrija

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Andrija već cirkulira društvenim mrežama. 'Ja sam Andrija, digitalni asistent Ministarstva zdravstva za borbu protiv koronavirusa. Da biste započeli razgovor, trebate samo kliknuti na ovu poveznicu. Za početak komunikacije pošaljite mi Pozdrav i odmah ću odgovoriti', piše u pozdravnoj poruci koja cirkulira WhatsAppom.

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.