BIVŠI AMERIČKI POTPREDSJEDNIK

Dicku Cheneyu presađeno srce

25.03.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Bivšem američkom potpredsjedniku 71-godišnjem Dick Cheneyu u subotu je presađeno srce u bolnici u Virginiji.

Cheney je dugogodišnji srčani bolesnik koji je pretrpio pet srčanih udara, prvi u dobi od 37 godina. Na srce anonimnog donatora čekao je više od 20 mjeseci.

"Iako bivši potpredsjednik i njegova obitelj ne znaju identitet donatora, zauvijek će biti zahvalni za ovaj spasonosni dar", izjavila je Cheneyeva glasnogovornica Kara Ahern.

Cheneyu je srce presađeno nakon niza postupaka kojima se nastojao produljiti vijek njegovog srca. Srčana mu je premosnica ugrađena 1988., nakon toga je imao dvije angioplastike, a 2001. mu je ugrađen i defibrilator. Devet godina kasnije ugrađena mu je pumpa koja pomaže radu srce, a nakon tog zahvata rekao je kako razmišlja o presađivanju srca.

Srce su mu presadili u bolnici u Fairfaxu u Virginiji, pokraj Washingtona, u kojoj je prvo uspješno presađivanje izvedeno 1986.

U svijetu je prvo presađivanje srca izveo Christiaan Barnard na Louisu Washkanskyu 1967.

Diljem svijeta se od 2007. obavi oko 3500 transplantacija srca godišnje.

Po podacima američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, oko 88 posto pacijenata preživi prvu godinu nakon presađivanja, 75 posto preživi pet godina, a oko 56 posto 10 godina.

Republikanac Dick Cheney imao je ogromnu moć kao američki potpredsjednik od 2001. do 2009., u vrijeme administracije Georga W. Busha. Bio je čvrst zagovornik invazije na Irak 2003. i dužnosnik Bushove administracije koji je najotvorenije upozoravao na opasnost od nikada pronađenog iračkog oružja za masovno uništenje.

Prije nego li je postao potpredsjednik bio je ministar obrane u administraciji George Busha starijeg i režiser američke vojne operacije protiv Iraka u prvom Zaljevskom ratu.