prognoza

DHMZ izdao posebno upozorenje: Moguće je jako grmljavinsko nevrijeme

21.10.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Oblačno uz povremenu kišu, mjestimice i pljuskove s grmljavinom, obilna oborina, a lokalno i jače grmljavinsko nevrijeme najvjerojatniji su u Dalmaciji, osobito na jugu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, na Jadranu i jako do olujno jugo, postupno u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod upozorava građane da danas prate prognoze i upozorenja zbog mogućih jakih grmljavinskih nevremena. Tako su na platformi X upozorili kako su zbog grmljavinskih nevremena i munja "moguća oštećenja na imovini i drveću".

  • +2
Olujno jugo u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", navodi DHMZ.

Vremenska prognoza nije povoljna.

'U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo i nestabilno, često s kišom, osobito sredinom dana i poslijepodne i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren do jak južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorju većinom oblačno s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje moguće i obilnijima. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u gorskim krajevima od 15 do 20 °C, a uz obalu između 18 i 23 °C. U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren i jak, mjestimice i olujan južni vjetar.

Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna od 21 do 24 °C. Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti najveća vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnom kišom. Puhat će jako i olujno jugo, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito', prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.