RAVNATELJ PODUZETNIK

Devet godina ilegalno organizirao svadbe u đačkom domu

22.05.2012 u 21:46

Bionic
Reading

Ravnatelj splitskog Muškog đačkog doma Ante Maršić osuđen je nepravomoćno na uvjetnu kaznu zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti. Dobio je šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje na dvije godine

Županijski sud u Šibeniku utvrdio je, naime, da je od početka 1994. do sredine 2003. godine organizirao svadbe u prostorima Doma naplaćujući tu uslugu po cijeni od pet do 12 DEM po gostu. Novac nije položio na račun Doma, već ga je dijelio sebi i ostalim zaposlenicima Doma bez ikakve evidencije u poslovnim knjigama, piše Dalmacija News

Uskratio je tako Domu prihod od te djelatnosti te sebi i ostalim zaposlenicima pribavio više od 30 tisuća kuna. Navedena šteta je samo okvirna bila je potrebna za kvalifikaciju djela. U postupku se nije utvrdilo o kolikom je iznosu riječ, no baratalo se svotom od 650 tisuća kuna.

Zanimljivo je možda da je postupak pokrenut kaznenom prijavom razočaranog Maršićevog poslovnog partnera, pekara Ivana Lasića. Nakon osam godina suradnje i dostave kruha i peciva, Dom je pronašao drugog dobavljača. Bila je to poslovna katastrofa za Lasićev Mil Commerce. Slučaj je prijavio policiji. Tvrdio je da je Maršiću godinama plaćao reket kako bi prošao na natječaju za javnu nabavu. Na koncu je s njim završio na optuženičkoj klupi. Sud ih je, međutim, obojicu nepravomoćno oslobodio.

Maršić je na suđenju opovrgnuo sve navode optužbe. Ustvrdio je kako nije uzimao novac da izabere Lasića. Priznao je da su se svadbe organizirale u Domu, ali kaže kako nije uzimao novac za sebe, već je na taj način pomagao svoje radnike u kuhinji koji su imali mizerne plaće.

Na ideju o organiziranju svadbi došla je, inače, jedna od kuharica kada joj se kćer udavala. Onda su se sjetili kako bi to bilo zgodno nastaviti. Maršić se sudu požalio kako je Dom više godina bio pod temeljitom rekonstrukcijom tako da ne stoje navodi optužbe kako su svadbe organizirale punih deset godina.