NJEMAČKA ŽELJEZNICA

Deutsche Bahn zaključio godinu s neto gubitkom

16.03.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn (DB) izvijestilo je u srijedu da je prošlu godinu zaključilo s neto gubitkom, prvi puta u 12 godina, navodeći kao glavni razlog otpise u poslovanju s prijevozom tereta

DB je 2015. godinu zaključio s neto gubitkom od 1,3 milijarde eura, prvi puta od 2003., zbog izvanrednih otpisa u poslovanju s prijevozom tereta u ukupnom iznosu 1,7 milijardi eura.

Dodatno su poslovanje pritisnuli troškovi štrajka vlakovođa u prvoj polovini godine.

U takvim je okolnostima operativna dobit DB-a u prošloj godini smanjena 17 posto, na 1,76 milijardi eura.

Prihodi su pak prvi puta premašili 40 milijardi eura, dosegnuvši 40,5 milijardi eura, što je 1,9 posto više nego što su iznosili u 2014. godini. U odjelu prijevoza na udaljene destinacije porasli su 2,2 posto, na 132 milijuna eura.

Odjel DB Regio zabilježio je pak 2,5 milijarde putnika koji su koristili usluge autobusnog i regionalnog željezničkog prijevoza, što je 1,2 posto manje nego u godini ranije.

"Iako smo zadovoljni pozitivnim brojkama, moramo također biti samokritični: nismo ostvarili zacrtane ciljeve", zaključio je izvršni direktor Ruediger Grube.

U odjelu za prijevoz tereta obujam prevezenog tereta smanjen je 4,3 posto, na 98,4 milijarde tonskih kilometara. Izvršni direktor odjela Berthold Huber upozorava da je nužna reorganizacija poslovanja, dodajući da će pod lupu doći oko 430 stanica za pretovar tereta. Nije precizirao koliko bi radnih mjesta moglo biti ukinuto.

Njemačka novinska agencija DPA citirala je izvore bliske nadzornom odboru koji su naznačili da bi moglo biti ukinuto 3.500 radnih mjesta.

DB se suočava sa žestokom konkurencijom autobusnih prijevoznika koji prevoze putnike na udaljene destinacije. Mješoviti rezultati DB-a ujedno su se vremenski poklopili s najavom opsežnih ulaganja u poboljšanje kvalitete usluga i mreže.

Prema planovima objavljenim krajem prošle godine Deutsche Bahn želi uložiti 55 milijardi eura u modernizaciju infrastrukture do 2020., od čega bi 35 milijardi trebala namaknuti država a oko 20 milijardi DB.

U ovoj godini DB cilja na prihode od 41,5 milijardi eura i dobit od oko 500 milijuna eura "nakon izvanredne situacije u 2015.", kazao je financijski direktor Richard Lutz.

Osim mjera štednje i poboljšanja efikasnosti poslovanja vrijednih 700 milijuna eura u razdoblju do 2020., u DB-u planiraju i djelomičnu privatizaciju odjela DB Schenker Logistics i DB Arriva.

Njemački su mediji naznačili da vlada nije pretjerano oduševljena tim planovima ali je financijski direktor kazao da je DB vodio "konstruktivne razgovore s vlasnikom" o tim pitanjima.