isključenje ili suspenzija

Dio 'pučana' ne želi Orbana u svojim redovima, HDZ nije među njima

04.03.2019 u 22:06

Bionic
Reading

Dvanaest stranaka članica Europske pučke stranke (EPP), prve političke stranke Europskog parlamenta službeno su zatražile "isključenje ili suspenziju" mađarskog populističkog premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fidesz, što bi moglo biti odlučeno 20. ožujka, rekao je u ponedjeljak predsjednik EPP-a Joseph Daul

"Dvanaest stranaka članica EPP-a iz devet zemalja tražili su isključenje ili suspenziju Fidesza. To je pitanje o kojem će se raspravljati na političkoj skupštini 20. ožujka. Odluku će donijeti svi članovi EPP-a i ja ne mogu reći koji će biti rezultat razgovora", objasnio je Joseph Daul.

"Na sastanku 20. ožujka razgovarat ćemo o stanju Fidesza. Moramo toj stranci dati priliku da se izjasni", naglasio je.

"Samo Politička skupština može isključiti ili suspendirati stranku članicu. Mi ne možemo anticipirati odluku Političke skupštine", rekao je Daul.

Mađarski premijer Viktor Orban je izazvao burne reakcije prije deset dana kada je pokrenuo kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

Jean-Claude Juncker je više puta rekao da je sklon izbacivanju Viktora Orbana i njegove stranke iz EPP-a.

Orban je prekinuo svoju kampanju protiv Junckera i u razgovoru objavljenom u nedjelju u njemačkom tjedniku Welt Am Sonntag je istaknuo da "to izbacivanje ne bi bilo racionalna opcija".

On je rekao kako su oni koji traže isključenje Fidesza "korisni idioti" koji idu na ruku ljevičarskih protivnika EPP-a.

Njegov ured je objavio na svojoj internetskoj stranici izjave europskih čelnika kao i odabrane pojedinosti odluka EU-a o imigraciji, za koje Budimpešta kaže da pokazuju ispravnost njegovih argumenata.

"Oni žele upravljati migracijom, ne je zaustaviti", rekao je ured dodajući kako Bruxelles nezakonito nastoji nametnuti Mađarskoj migrantske kvote. "Mi želimo Europu koja poštuje prava nacionalnih država, temelji se na svojim kršćanskim vrijednostima, štiti svoje zajednice i isto tako je sposobna dugoročno očuvati sigurnost".

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U političkoj skupštini EPP-a su okupljeni predsjednik Joseph Daul, deset potpredsjednika, počasni predsjednici, glavni tajnik i ministar financija, uprava skupine Europskog parlamenta i po jedan predstavnik svake stranke članice, ili 260 osoba.

U EPP ima više od 70 stranaka članica iz četrdeset raznih zemalja. Nekoliko šefova država i vlada EU, među kojima kancelarka Angela Merkel, 13 članova Europske komisije (svaka država EU je zastupljena), predsjednik EK, predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Europskog parlamenta su članovi te političke obitelji, koja predstavlja najveću skupinu u Europskom parlamentu.

Dvanaest stranaka koje traže sankcioniranje Fidesza su CdH i CD&V iz Belgije, Kokoomus iz Finske, Nea Demokratia iz Grčke, TS/LKD iz Litve, CSV iz Luksemburga,  Hoyre iz Norveške, CDA iz Nizozemske, CDS-PP i PSD iz Portugala, Kristdemokraterna i Moderaterna iz Švedske.