NOVI TRN U OKU

Orban se okomio na instituciju čije bi gašenje moglo biti fatalno za Mađarsku

27.02.2019 u 18:36

Bionic
Reading

Nakon što je u travnju 2017. iz zemlje protjerao Centralno europsko sveučilište (CEU), mađarski konzervativno-nacionalistički premijer Viktor Orban ovih dana okomio se na Mađarsku akademiju znanosti (MTA), što predstavlja svojevrsno iznenađenje jer se ta institucija smatra jednim od središnjih simbola suvremene mađarske nacije

Kako piše austrijski Der Standard, MTA se suočava s institucionalnim i konceptualnim raspadom koji je započeo odlukom Orbanovog ministra za inovacije i tehniku Laszla Palkovicsa o značajnom uskraćivanju financiranja.

Palkovicseva uloga pritom je ambivalentna jer je on sam punopravni član MTA te je svjestan njihovog kronično nedovoljnog financiranja. Kao član akademije, Palkovics je prošlog ljeta dobio 2500 eura za istraživačku studiju koju nije objavio, a mađarski list Magyar Narancs dodaje kako ministar već godinama nije objavljivao znanstvene radove za koje je redovno dobivao novac unaprijed.

Brojni zaposlenici akademije već neko vrijeme ne primaju plaću, a glavni cilj te politike je da novac od države dobivaju isključivo 'korisne znanosti'. Austrijski list ističe kako je riječ o 'kontroli liberalnih znanstvenika koji predstavljaju trn u oku samozvanoj neliberalnoj demokraciji'.

Žrtve Orbanove politike bit će prije svega humanističke znanosti koje predstavljaju opasnost jer njihova saznanja proturječe tvrdnjama politike koju provodi mađarski premijer. Austrijski list pritom podsjeća kako jedna od teorija bliskih Orbanu i njegovim suradnicima ukazuje na to da Mađari potječu od Huna, a što su znanstvenici s Mađarske akademije znanosti još ranije pobili.

Budući da nisu išli na ruku restriktivnoj politici koja promovira obitelj s mnogo djece i zaposlenim majkama, u Mađarskoj su još prošle godine zatvoreni i instituti za rodne studije, podsjeća Der Standard. No ono što Orban zanemaruje jest činjenica da će razbijanje MTA nanijeti više štete Mađarskoj nego što bi slobodno funkcioniranje znanosti to ikada moglo.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Analitičari ocjenjuju da bi Orbanovo uništenje ugledne institucije moglo ne samo ugroziti međunarodni ugled zemlje, već bi moglo imati i značajne socijalne posljedice, osobito jer Mađarska već sad broji natprosječno velik broj nezaposlenih, dok tisuće strepe od gubitka posla. Stoga analitičari predviđaju kako našim susjedima prijeti novi odljev mozgova i gubitak intelektualnog i ekonomskog kapitala.

MTA, koju je još 1825. godine po uzoru na britansku Kraljevsku akademiju osnovao Istvan Szechenyi, smatra se jednom od vodećih institucija u zemlji i uživa međunarodni ugled, a s 5000 članova smatra se najvećim poslodavcem u Mađarskoj.