DVA GLASA VIŠE

Desnica pobijedila na izborima u Slovačkoj

13.06.2010 u 06:59

Bionic
Reading

Savez četiriju stranaka desnog centra osvojio je na subotnjim općim izborima u Slovačkoj tijesnu većinu od dva glasa u parlamentu u odnosu na vladajuću lijevu koaliciju, pokazali su još uvijek nepotpuni izborni rezultati objavljeni u nedjelju rano ujutro

Prema rezultatima s 80 posto obrađenih biračkih mjesta stranke koje su se okupile protiv vladajuće koalicije premijera Roberta Fica osvojile su 77 od 150 mjesta u jednodomnom parlamentu.

Iako Ficova stranka ima najviše pojedinačnih glasova novu bi vladu mogla sastaviti Iveta Radičova, čelnica stranke SDKU koja je na izborima osvojila drugo mjesto.

SDKU je dobio nešto više od 15 posto glasova odnosno 27 mjesta u parlamentu na obećanjima o strožoj fiskalnoj politici koja bi Slovačku trebala udaljiti od financijskog sloma grčkog tipa.

Ta konzervativna stranka očekuje stvaranje koalicije s kršćanskim demokratima (KDH), novoosnovanom strankom Sloboda i solidarnost (SaS) i zastupnicima mađarske manjine.

Stranka sadašnjeg premijera Fica može biti zadovoljna zbog najvećeg broja glasova (35,95 posto), ali joj 64 parlamentarna mandata, zbog pomanjkanja koalicijskih partnera, neće biti dovoljna za sastavljanje vlade.

Prema pisanju agencija Slovaci su se na promjene vladajuće garniture odlučili zbog raširene korupcije, nacionalističkih prepirki i populističke ekonomske politike u posljednje četiri godine.