VITALNI STARAC

Deseti rođendan Bejeweleda

15.02.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Objavljen prije deset godina kao Diamond Mine, serijal Bejeweled je do današnjih dana prodan u nevjerojatnih 50 milijuna kopija

Izdavačka kuća PopCap Games s vremenom se ustoličila kao predvodnik developera koji iz svojih pogona izbacuju naizgled jednostavne videoigre za koje se kasnije ustanovi da su odlične i da ih može igrati svatko, od najmlađih do najstarijih igrača. Upravo takav je i Bejeweled, serijal pokrenut u proljeće 2000. godine, s time da se prvo izdanje zvalo Diamond Mine.

Sam koncept spajanja istih geometrijskih likova nije mijenjan svo ovo vrijeme, a zašto i bi kad se igra svidjela masama i, uz originalne verzije koje su ovih dana premašile prodaju od 50 milijuna primjeraka, internet vrvi raznim klonovima, no mišljenja smo da je original ipak preteško nadmašiti. Za ovu fenomenalnu videoigru možemo zahvaliti Brianu Fieteu, Johnu Vecheyju i Jasonu Kapalki koji su prije deset godina imali viziju, no uspjeh je, prema njihovim riječima, nadmašio njihove najluđe snove. Kako sami priznaju, nisu polagali mnogo nade u Bejeweled, već se samo trudili opstati u burnom razdoblju masovnijeg korištenja interneta koji im je na kraju pomogao da za njihov uradak sazna masa ljudi.

Što oni koji su ga isprobali misle o Bejeweledu, najbolje govore riječi anonimnog igrača koji kaže da su partije kratke i traju oko minutu, no uvijek ga tjeraju da zaigra još jednu prije gašenja i, prije no što se snašao, već je tri sata ujutro, a velikoj popularnosti pridonosi činjenica da ne postoji igraća platforma za koju nije prerađen, što uključuje i sve popularniji iPhone. Rijetko koji serijal može preživjeti toliko dugo bez značajnog napretka u igrivosti, no Bejeweledu to očito uspijeva bez problema jer, prema riječima PopCapa, svake 4,3 sekunde prodaju po jedan primjerak, a budućnost donosi još mnogo iznenađenja za fanove.

Spominju se najave potpuno novih izdanja, natjecanja za igrače, nagradne igre i još puno lijepih stvari koje će biti uskoro objavljene na službenim web stranicama. Za sam kraj ove priče o jednoj od najpopularnijih igara svih vremena recimo da je, prema procjeni autora, Bejeweled u nekom obliku zaigralo oko pola milijarde ljudi, što debelo nadmašuje i mnogo razvikanije naslove, a dok znanstvenici ne dokuče u čemu je tajna zaraznosti i ima li Bejeweled kakve štetne posljedice, slobodno ga isprobajte ako dosad niste.