POLA MILIJUNA BOJOVNIKA

Deset tisuća novih branitelja u četiri godine

Bionic
Reading

U protekle četiri godine broj onih koji su ostvarili pravo na status hrvatskog branitelja povećao se za 10 tisuća u odnosu na broj iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata 2005. prema kojem je bilo 489.407 branitelja. Danas ih je 499.315

Budući da zakonski rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja ne postoji, mnogi opravdano sumnjaju da bi ta brojka mogla još rasti, piše Slobodna Dalmacija.

S druge strane, među onima koji i danas tvrde da u Domovinskome ratu nije sudjelovalo više od 350 tisuća branitelja je i Slavica Hruškar, predsjednica Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski. Ona je predložila da se neborbenom sektoru, odnosno onima koji u Domovinskom ratu nisu sudjelovali na prvoj crti bojišta, raznim činovnicima i čistačicama, ukine pravo na braniteljsku mirovinu i ostale povlastice, čime bi, kako je rekla, država uštedjela nekoliko milijarda kuna godišnje.

No u MOBMS-u se ograđuju da je do povećanja broja branitelja došlo zbog naknadnog dostavljanja podataka i upotpunjavanja službene evidencije od strane MUP-a i MORH-a u protekle četiri godine. Ističu kako MOBMS u postupak priznavanja statusa hrvatskog branitelja ne može ulaziti jer je to isključivo u nadležnosti Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova.

'Status hrvatskog branitelja dokazuje se potvrdom MORH-a, odnosno MUP-a i u postupak priznavanja statusa MOBMS ne može se ulaziti', ističu oni i ostavljaju otvorenom mogućnost da netko tko još nije ostvario braniteljski status to učini i u narednom razdoblju.

U protekle tri godine za oko osam tisuća povećan je i broj ratnih vojnih invalida Domovinskoga rata i trenutno ih je oko 50 tisuća. Rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje invalidskog statusa temeljem bolesti produžen je još 1. siječnja 2005. godine, a samo do kraja 2005. godine, što je bio krajnji rok za priznavanje statusa, na adresu MOBMS-a stiglo je 33 tisuća zahtjeva.

S druge pak strane, za priznavanje statusa HRVI-ja temeljem ranjavanja ili ozljede, zakonski rok ne postoji.