uspješna borba

Deset dana bez novooboljelih u Varaždinskoj županiji, broj osoba u mjeri samoizolacije i dalje velik

18.04.2020 u 13:32

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, čime se već deseti dan zaredom ta županija uspješno bori protiv širenja zaraze. Ukupan broj do sada oboljelih je i dalje 32, a ozdravile su ukupno 22 osobe, priopćili su iz Varaždinske županije

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se devet osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje ovdje imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu gdje su i testirani i tamo se liječe.

Tijekom jučerašnjeg dana u našoj Županiji testirane su 39 osobe, a posebni naglasak je i dalje na djelatnicima Domova za starije i nemoćne osobe. Ukupni broj do sada testiranih je 899.

U mjeri samoizolacije na današnji nalazi se 1323 osoba, a čak 401 nova osoba registrirana je samo tijekom posljednja 24 sata. Time se i dalje uz Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinsku županiju Varaždinska županija nalazi u samom vrhu Republike Hrvatske.                                                                              

U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i 72 slučaja kretanja bez valjane propusnice. Ukupno do sada zabilježeno je 81 kršenje mjere samoizolacije te 1304 kretanja bez valjane propusnice.

'Deseti dan smo bez novooboljelih, a više od dvije trećine oboljelih već se oporavilo, čime smo sigurno jedna svijetla točka na mapi Hrvatske u jeku ove krize, a testiranja provodimo kontinuirano i dalje, s posebnim naglaskom na djelatnike ustanova socijalne skrbi. Od strane djelatnika Epidemiološke djelatnosti našeg Zavoda za javno zdravstvo u ustanovama socijalne skrbi već nekoliko dana kontrolira se provedba mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukoliko i dalje želimo nadzirati epidemiju potrebno nam je i dalje sudjelovanje građanki i građana Varaždinske županije u održavanju socijalne distance, higijenskih mjera i svih drugih važećih preporuka HZJZ i Stožera RH', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

'Vezano za kretanje područjem više općina i gradova bez propusnica na temelju sklopljenih sporazuma jedinica lokalnih samouprava, mogu potvrditi da smo prema važećoj proceduri tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana nacionalnom stožeru proslijedili sve zaprimljene sporazume zajedno s procjenom epidemiološke situacije te temeljem toga očekujemo povratno očitovanje i upute vezane za daljnje postupanje', navodi Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana.