bliski istok

Deseci tisuća Palestinaca u Gazi prosvjeduju protiv aneksije

01.07.2020 u 15:44

Bionic
Reading

Deseci tisuća Palestinaca u srijedu prosvjeduje u Gazi protiv ideje Izraela da anektira dijelove Zapadne obale

Okupljeni mašu palestinskim zastavama i uzvikuju slogane protiv Izraela, američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog mirovnog plana za Bliski istok.

Izraelska koalicija je odredila 1. srpnja kao prvi dan kad se smiju poduzimati koraci prema implementaciji aneksije.

No čini se kako još nije poduzet nijedan korak. Izraelski ministar za regionalnu suradnju Ofir Akunis kazao je kako će se to dogoditi kasnije u srpnju.

Među prosvjednicima okupljenima u Gazi je i Jahija Sinvar, čelnik Hamasa koji vlada tim područjem.

Istaknuo je da će Palestinci i njihov otpor ugroziti Trumpov „dogovor stoljeća“.

Sa'di A'abed, glasnogovornik palestinskih frakcija koje sudjeluju u prosvjedu, tvrdi da „okupacija neće dugo uživati u miru“.

„Kao što su naši ljudi 1987. pokrenuli svoju revoluciju i intifadu, i ovaj put će iznenaditi okupatora i svijet u novom valu borbe koji nitko ne očekuje“, rekao je.

Prva palestinska intifada započela je 1987. i završila 1993., dok je druga bila između 2000. i 2005. godine.

Naoružana frakcija Hamasa ovaj je tjedan upozorila kako bi aneksija dijelova Zapadne obale bila „objava rata“.

Izrael je Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem osvojio u Šestodnevnom ratu 1967., a Palestinci ta područja žele u svojoj budućoj državi.

I izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi kazao je ranije u srijedu da izraelska vlada vjerojatno neće danas predstaviti plan aneksije dijela Zapadne obale, iako je to datum koji je premijer Benjamin Netanyahu označio kao rok za raspravu o tom potezu. Plan predviđa aneksiju do 30 posto Zapadne obale.

Ashkenazi je član centrističke stranke Plavi i bijeli, koja je partner u vladi s Likudom Benjamina Netanyahua. Na pitanje o tome kada će biti predstavljen plan aneksije, čemu se žestoko protive Palestinci i dio svjetskih sila, Ashkenazi je rekao da se za daljnja pitanja treba obratiti Netanyahuu, što je kako ocjenjuje Reuters, znak napuknuća odnosa u koaliciji.