profesor kaznenog prava

Derenčinović: DORH je neovisan, a izvidi tajni

23.09.2020 u 20:32

Bionic
Reading

Predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović, rekao je vezano za aferu Janaf, da prema zakonu treba razlikovati izvide i istragu, i da su sve izvidne radnje tajne, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela

"Po Zakonu o kaznenom postupku prvi korak su izvidi, kako bi se prikupile informacije i da se utvrdi osnovana sumnja da se kreće s istragom ili ne. Sve je to tajno, sve izvidne radnje, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela", rekao je prof. Derenčinović u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije.

Pojašnjava da je to npr. nadzor telekomunikacija, nadzor i snimanje prostorija itd. "O tome odlučuje sudac istrage na temelju zahtjeva Uskoka, odnosno DORH-a, a to provodi PNUSKOK ako se radi o djelima iz nadležnosti Uskoka. Sve osobe koje su doznale sadržaj tih radnji ne smiju nikome otkriti jer je u suprotnome učinio kazneno djelo", naglasio je Derenčinović.

Dodao je kako ne bi volio živjeti u državi u kojoj bi premijer znao za takvo što.

Premijeru to nitko ne smije priopćiti, a ako mu priopći, počinio je kazneno djelo, rekao je Derenčinović, naglasivši da je Državno odvjetništvo RH (DORH) neovisno pravosudno tijelo.

O izjavi predsjednika Milanovića

Vezano za izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je, kada je bio premijer, za neke istrage doznao prije uhićenja, Derenčinović ističe da, ako je to istina - to zabrinjavajuće.

"Ravnatelj Uskoka ne smije izvršnoj vlasti govoriti o tajnom postupku. Trebalo bi uspostaviti jasan model odgovornosti za curenje informacija. Nije dobro da izvršna vlast komentira sadržaj izvida, među ostalim razlozima i zbog presumpcije nevinosti", dodao je

Glede inicijative oporbe za osnivanje istražnog povjerenstva o radu DORH-a prof. Derenčinović podsjetio je da je Zakon o istražnim povjerenstvima jasan i da ne smije doći do kolizije.

"Ako je u tijeku sudbeni postupak, ono se ne smije osnovati. Smije se osnovati radi utvrđivanja određenih pitanja od javnog interesa. Ako je osnovano u trenutku pokretanja postupka, ono mora prestati s radom. Uvijek je moguće da dijelovi istrage budu proglašeni tajnima", zaključio je.