narušavanje međunarodnog ugleda

Demokrati: Krstičević mora otići zbog propalog natječaja za nabavu zrakoplova

07.01.2019 u 15:33

Bionic
Reading

Politička stranka Demokrati poručila je u ponedjeljak kako ministar obrane Damir Krstičević mora dati neopozivu ostavku zbog propalog natječaja za nabavu borbenih zrakoplova i narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske, a ako to ne učini pozivaju premijera Andreja Plenkovića da ga odmah smijeni s dužnosti

Nakon što je Krstičević mjesecima uvjeravao javnost da je Hrvatska sklopila "posao stoljeća" odlučivši se od Izraela kupiti rabljene borbene zrakoplove, danas je jasno da se zapravo radi o "prijevari stoljeća" koja se mogla izbjeći da su sve državne institucije odgovorno i savjesno radile svoj posao, ocijenili su Demokrati u priopćenju.

Imajući u vidu informaciju da je SAD na vrijeme upozorio hrvatsku predsjednicu da Izrael nema potrebna odobrenja za prodaju aviona, Demokrati smatraju kako je otvoreno nekoliko pitanja na koja hrvatska javnost mora dobiti odgovore.

Jesu li Vlada i Krstičević znali za upozorenje SAD-a koje je dobila predsjednica Republike? Ako jesu, zašto nisu ništa poduzeli da se izbjegne sklapanje za Hrvatsku štetnog ugovora? Ako nisu znali, znači li to da ne postoji Ustavom propisana suradnju između Vlade i predsjednice na području obrane i nacionalne sigurnosti, pitaju Demokrati.

Također pitaju hoće li Izrael platiti Hrvatskoj odštetu zbog propalog natječaja i odgovornosti druge strane, kao što je to običaj kod svakog ugovora.

Nabava borbenih zrakoplova je posao vrijedan preko pola milijarde eura, a njegovom propašću Hrvatska je dovedena u sramotan položaj pred međunarodnom zajednicom, te je otvorena sumnja u transparentnost i zakonitost procedure nabave zrakoplova.

Već samo te činjenice dovoljan su razlog da ministar obrane podnese ostavku, navode Demokrati u priopćenju.