koronavirus

Demokrati: Hrvatskim radnicima treba omogućiti siguran povratak u domovinu

13.03.2020 u 10:29

Bionic
Reading

S obzirom na situaciju oko koronavirusa, stranka Demokrati zatražila je u petak od ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića da pronađe odgovarajuća rješenja kako bi se radnicima koji rade u inozemstvu omogućio siguran povratak u domovinu

Riječ je o 50.000 radnika koji su iz Hrvatske upućeni na rad u druge države članice Europske unije, ističu Demokrati u priopćenju.

Politička tajnica Demokrata Marina Kasunić Peris istaknula je da se posebice treba voditi računa o radnicima koji su izaslani na rad u one države u kojima se zaraza virusom brzo širi.

'Smatramo da bi se hrvatskim radnicama i radnicima, posebice onima koji to sami žele, trebalo omogućiti siguran povratak u domovinu, kako bi u ovim neizvjesnim trenucima mogli biti sa svojim najmilijima te kako bi im se omogućilo da se pravovremeno udalje s mogućih potencijalnih žarišta širenja virusa', stoji u priopćenju.

Demokrati ujedno apeliraju na poslodavce da tim radnicima omoguće korištenje plaćenog dopusta u dužem trajanju od onog koji je propisan Zakonom o radu, odnosno aktima koji obvezuju poslodavca.

S obzirom na interes radnica i radnika, ali i poslodavaca o mogućnostima rada od kuće, traže od ministra Aladrovića da na stranicama ministarstva objavi upute o radu od kuće.