RASPIŠTOLJENI KOMENTATORI

Delo: Slovenska vojska postala je igračka u rukama političara

23.02.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Slovenski novinski komentatori kritiziraju u utorak odluku parlamenta da sljedeća tri mjeseca dopusti korištenje vojske u obrani južne granice od mogućih masovnih ilegalnih prelazaka zelene granice, ocijenivši da je riječ o umjetnom stvaranju "izvanrednog stanja" u uvjetima kad je dnevni priljev migranata s jesenskih nekoliko tisuća pao na sadašnjih 500-600 dnevno

Komentatori ocjenjuju da vlada premijera Mire Cerara, koja u parlamentu ima većinu, popušta konzervativnoj oporbi koja širi negativne stereotipe o izbjeglicama i nepotreban strah od migranata.

'Tako olako donesena odluka pokazuje kako se brzo može odstupiti od demokratskog standarda po kojemu vojska ne smije postati igračka u rukama političara i da je vojsci mjesto na granici isključivo u slučaju neposredne ratne opasnosti', navodi u komentaru najutjecajniji slovenski dnevnik, ljubljansko Delo.

Cerar je ovakvim potezom želio pokazati javnosti da je odlučan lider i da njegova vlada znade biti oštra, kako od nje zahtijeva oporba, i to nakon što je ta vlada sama prestrašila građane porukama o velikim izbjegličkim valovima koji prijete sigurnosti države, navodi list. Delo odluku parlamentarne većine interpretira kao populistički potez nakon sve većeg rasta popularnosti oporbenih stranaka u ispitivanjima javnog mnijenja, a sve to u atmosferi produžene migracijske krize za koju Europska unija još nije našla rješenje.

'Cerar je otvorio Pandorinu kutiju i dopustio igrokaz oko migranata u parlamentu te tako na mala vrata uvodi izvanredno stanje. To čini u sasvim stabilnim političkim i sigurnosnim prilikama i bez argumenata, jer velikog izbjegličkog vala o kojemu govori nema na vidiku', piše komentator Dela Rok Kajzer.

'Aktivacijom zakonskog članka o aktivaciji vojske na granici u mirnom stanju Cerar je napravio predstavu za javnost. Tako je oporba koja pliva na valu ksenofobije zadovoljena, a Cerarova koalicija dobit će od nje potreban mir', navodi se u komentaru. 'Slovenija za razliku od Hrvatske dobro kotira u očima Bruxellesa kad je riječ o kontroliranju migracijske krize. Taj njen imidž je narušen najprije postavljanjem žilet-ograde prema Hrvatskoj, a sada i širenjem nepotrebne panike i slanjem vojske na granicu, u suradnji vlade i ksenofobne oporbe', navodi se u komentaru.

Dnevnik: Unatoč načelnim porukama o humanosti isključili UNHCR

Ljubljanski dnevni list Dnevnik upozorava pak u komentaru da prosvjedi protiv otvaranja centara za izbjeglice, do kojih je došlo u više slovenskih gradova zadnjih tjedana, govore da u Sloveniji jačaju ksenofobija i nepotrebni strahovi, a premijer Miro Cerar svojom inicijativom prema Makedoniji i drugim državama na tzv. balkanskoj ruti, te retorikom u kojoj govori o 'drugoj crti' obrane Europske unije potiče vrlo strogu profilaciju i selektiranje izbjeglica južno od Slovenije, navodi u komentaru ljubljanski dnevni list Dnevnik.

'Odnedavno se tako preko granice više ne puštaju Afganistanci, a često ni Sirijci koji prilikom ispitivanja na granici dadu pogrešan odgovor na pitanje zašto bježe ili se posumnja da ne govore pravim sirijskim naglaskom. Fascinantno je da se najnehumanije mjere tako nastoje prikazati kao nekakav školski kontrolni rad, a policijski postupak prema izbjeglicama kao do tančina uređena procedura i uvažavanje europskih i schengenskih propisa', navodi se u komentaru.

Cerar je tijekom parlamentarne rasprave uoči donošenja odluke o slanju vojske u obranu schengenske granice govorio u humanom odnosu i protiv širenja strahova i ksenofobije, no njegova vlada je s druge strane prošlog tjedna naredila da predstavnici UNHCR-a više ne mogu biti prisutni prilikom selekcioniranja izbjeglica u Dobovi, navodi list.

'Sada je jedini zapovjednik izbjegličkog centra šef policije koji čini sve kako neki migrant ne bi zatražio azil u Sloveniji. A ako ga zatraži, onda ga policija ne čuje', navodi se u komentaru Dnevnika.

Slovenski parlament je kasno sinoć, sa samo pet glasova protiv krajnje lijeve stranke Udružena ljevica (ZL), prihvatio aktivaciju vojske za potrebe nadziranja izbjegličkog vala na granici, no vojska će oružje i prisilna sredstva smjeti koristiti samo uz odobrenje policije i u slučajevima kad djeluje u samoobrani.

Premijer Miro Cerar u svojoj je raspravi pozvao na solidarnost prema izbjeglicama i ustvrdio da u nekoliko mjeseci, koliko migranti tranzitiraju kroz Sloveniju, nije zabilježen nijedan značajan incident niti je bila ugrožena sigurnost, te da će tako i ostati. S druge strane, naglasio je da će njegova vlada poduzeti sve da u migracijskoj krizi zaštiti nacionalne interese.