ODBILI PAKET ZAKONA

Dekani rekli jasno 'ne' Fuchsu

10.05.2011 u 22:53

Bionic
Reading

Na popodnevnoj sjednici iza zatvorenih vrata članovi Senata Zagrebačkog sveučilišta jednoglasno su rekli 'ne' ministru Radovanu Fuchsu i odbili paket novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju tvrdeći da vode privatizaciji i komercijalizaciji visokog školstva

Žele da ih Vlada hitno povuče te da formira radnu skupinu sastavljenu od stručnjaka koji će razraditi nacionalnu strategiju visokog obrazovanja. 'Rektori i rektorski zbor smatraju kako je izrada temeljite nacionalne strategije visokog obrazovanja za iduće desetljeće uvjet bez kojega se to područje ne može zakonski regulirati', izjavio je dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Damir Boras.

Senat smatra da se Sveučilištu pokušava oduzeti pravo da se bavi znanošću te da bude autonomno. Smatraju da se smanjivanjem upisnih kvota pogoduje privatnim učilištima. 'U svakom slučaju cijeli niz elemenata u tim zakonima ide na štetu znanosti i visokog obrazovanja, pa i na štetu cijele kulture i znanosti u Hrvatskoj', istaknuo je Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ako se Ministarstvo ogluši o njihove zahtjeve, i studenti i profesori spremni su na akciju. S Filozofskog fakulteta već su najavili moguće prosvjede, javlja HRT.