SLOVENSKI IZBORI

Debakl Karla Erjavca, nije prešao izborni prag

05.06.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Na nedjeljnim izborima u Sloveniji stranke vladajuće koalicije doživjele su priličan masakr. Stranka modernog centra (SMC) odlazećeg premijera Mire Cerara spala je s 36 mandata na njih svega 10, doživjevši pravi izborni pad. Cerar se ipak uspio provući u parlament

No to nije uspjelo njegovu ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, koji je vodio kampanju oslanjajući se na protuhrvatsku retoriku zbog odbijanja službenog Zagreba da prihvati odluku privremenog arbitražnog suda o granici, a na koncu nije uspio prijeći izborni prag. Erjavec će ostati u našoj javnosti upamćen i po bizarnoj prijetnji da će Slovenija sabotirati turističku sezonu Hrvatskoj ako Zagreb ne prihvati odluku arbitražnog suda.

Erjavčeva Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS) doživjela je drugi najveći masakr na ovim izborima, odmah poslije Cerarove, kako pišu slovenski mediji, te je spala s 10 na pet zastupnika u novom sazivu Državnog zbora.

Očito slovenski birači odnose s Hrvatskom nisu ocijenili prioritetnima.

Jedina stranka vladajuće koalicije koja je na novim izborima bolje prošla su Socijaldemokrati. Ta je stranka osvojila 10 zastupničkih mandata, četiri više nego u prošlom sazivu.

  • +5
Karl Erjavec Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX