slovenski analitičar otkriva

Hoće li u Sloveniji upaliti velika koalicija i što bi Janšin mandat značio za Hrvate?

05.06.2018 u 10:43

Bionic
Reading

Dan nakon slovenskih parlamentarnih izbora posve je jasno to da je SDS Janeza Janše s osvojenih 25 posto glasova relativni pobjednik izbora i očekuje ga težak posao pronalaska koalicijskih partnera za formiranje buduće vlade. Kakve Janšine poteze možemo očekivati te kakve su šanse da buduću vladu oformi drugoplasirani Marjan Šarec, ali i na koji način bi se novi odnos snaga u budućem slovenskom parlamentu i vladi mogao reflektirati na Hrvatsku s obzirom na otvorena pitanja na relaciji Ljubljana-Zagreb, za tportal je prokomentirao slovenski politički analitičar Alem Maksuti s ljubljanskog Instituta za politički menadžment (IPM)

S obzirom na rezultate izbora, sastavljanje buduće slovenske vlade bit će gotovo nemoguća misija, što je priznao i sam relativni pobjednik, čelnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša - ne može sastaviti vladu stranaka na koje je računao jer Slovenska narodna stranka (SLS) nije prešla izborni prag, a kršćanski demokrati iz Nove Slovenije osvojili su tek sedam od 12 mandata na koje su računali.

Valja napomenuti kako je na drugom mjestu Lista Marjana Šareca s 12,6 posto osvojenih glasova, a na trećem Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara. Odmah iza njih s blizu deset posto glasova po izlaznim anketama su i Ljevica Luke Meseca i Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana.

Činjenica kako je u parlament ušao velik broj stranaka dodatno bi mogla otežati formiranje nove vlade, a kako su većina stranaka ljevice i njima bliske skupine najavile da neće ulaziti u koaliciju s Janšom, njegov mandat za sastav vlade je upitan.

>>> Cerar i Erjavec apsolutni gubitnici slovenskih izbora, čekaju mogući Janšin neuspjeh

Na upit kakve Janšine poteze možemo očekivati, slovenski politički analitičar Alem Maksuti s ljubljanskog Instituta za politički menadžment (IPM) za tportal ističe kako pregovori o formiranju koalicije tek počinju i kako u tom kontekstu ne bi isključio mogućnost da buduću slovensku vladu sastavi relativni pobjednik izbora Janez Janša.

Emocionalne poruke usijanih glava

'U toj vladi bi, pored Nove Slovenije, potencijalno mogla biti još Lista Marjana Šareca, koji je doduše izjavio da neće ići u koaliciju s Janšom. Konačna odluka – sve ostalo su emocionalne poruke koje su zasad rezultat usijanih glava – past će poslije ponude. Možda Janšina ponuda bude takva da je Šarec neće moći odbiti. Ukoliko pak Šarec odluči ne ići u vladu s Janšom, tada on preuzima odgovornost za sastavljanje vlade koju bi trebalo činiti čak pet (Lista Marjana Šareca, Socijalni demokrati, Stranka Alenke Bratušek, Stranka modernog centra i Demokratska stranka umirovljenika Slovenije) ili možda šest stranaka, ukoliko joj se priključi Nova Slovenija', smatra slovenski analitičar, dodajući kako bi takav rasplet značio izuzetno teške pregovore, uz veliku mogućnost da do dogovora na koncu ne dođe.

  • +3
Janez Janša Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Voditi vladu s toliko stranaka izuzetno je teško. U tom slučaju će se Šarec naći pred dilemom 'vrabac u ruci ili golub na grani'. Stoga smatram kako ipak treba sačekati i da su sve prognoze preuranjene', mišljenja je Maksuti.

>>> Janša pobjednik izbora, no pobjeda bi mogla biti Pirova: Kako će sastaviti vladu?

Zanimalo nas je kakve su šanse za to da upravo Šarec bude mandatar, ali i odgovor na pitanje ima li u budućoj vladi mjesta za odlazećeg premijera Miru Cerara iz Stranke modernog centra i socijaldemokrata Dejana Židana.

Tportalov sugovornik ističe kako su jedni drugima potrebni te kako će prvi i glavni preduvjet za bilo kakvu koaliciju biti 'potiskivanje osobnog ega'.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Ukoliko se dogovore oko podjele resora, čini mi se da ne bi smjelo biti većih problema. Stranke su si programski blizu, pitanje je samo hoće li se predsjednici stranaka uspjeti dogovoriti', mišljenja je analitičar.

Preživljavanje mandata

Na upit kako komentira rezultate bivše premijerke Alenke Bratušek, a kako slovenskog nacionalista i ekstremnog desničara Zmage Jelinčiča, koji je u nekoliko navrata od parlamenta u Ljubljani tražio da se Istra, Žumberak i dio Međimurja oko Štrigove proglase slovenskim teritorijem, Maksuti naglašava kako je u parlament ušla Stranka Alenke Bratušek, no kako ona nije među zastupnicima, što je pozicija iz koje će morati ući u vladu ukoliko želi da njezina stranka preživi mandat.

>>> Tko je komičar i radijski voditelj koji je uzburkao vode na slovenskoj političkoj sceni?

Što se pak Jelinčiča tiče, slovenski analitičar ocjenjuje da je on 'zajahao val koji je u javnom mnijenju podigao Janez Janša svojom protumigrantskom politikom'.

Otvorena pitanja s Hrvatskom

'Jelinčič je također svoju podršku među biračima gradio na otvorenim pitanjima s Hrvatskom koja se tiču arbitraže i problema oko Nove ljubljanske banke, a najveću uslugu mu je učinila niska izlaznost koja je njegovoj Slovenskoj nacionalističkoj stranci omogućila povratak u nacionalni parlament', mišljenja je Maksuti.

  • +22
Stanje u lučici Savudrija u danu u kojem je Slovenija objavila primjenu arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Zanimalo nas je na koji način bi se taj odnos snaga u budućem slovenskom parlamentu i vladi mogao reflektirati na Hrvatsku, s obzirom na otvorena pitanja na relaciji Ljubljana - Zagreb.

'Ukoliko vladu oformi Janez Janša, doći će do novog zahlađenja odnosa – bilo kroz retoriku, bilo kroz stavove vezane za arbitražu, Ljubljansku banku i ostala otvorena pitanja. Možemo očekivati nacionalistički diskurs koji će u velikoj mjeri determinirati svakodnevnu politiku i prebacivanja među političarima putem medija. S druge strane, 'opcija Šarec' govori o kontinuitetu slovenskog stava prema Zagrebu. To znači istrajavanje na implementaciji arbitražnog suda i pokretanje pravnih postupaka u slučaju Nove ljubljanske banke. Retorika bi mogla biti manje napeta jer je Šarec, a s njim i Židan i Cerar, manje oštar sugovornik nego Janez Janša', zaključuje Maksuti.