ŽIV ILI MRTAV

Dead or alive 5

28.08.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Dead or Alive franšiza uvijek je bila poznata po prekomjernom naglašavanju ženskih atributa na način da su dotične na sebi nosile minijaturne kupaće kostime koji su zajedno sa svojim teretom poskakivali prilikom svakog udarca. No, da li je to jedini faktor zbog kojeg se ovu igru isplati zaigrati, saznajte u nastavku

Na igrinim programerima iz Team Ninja studija doista je veliki pritisak. Nakon što ga je napustio njegov gazda Tomonobu Itagaki, na preostalim zaposlenicima sada je velika odgovornost. Moraju pokazati i dokazati da se mogu nositi s pritiscima te 'preživjeti' i 'isplivat' bez njega. Doduše, prva igra koja je izašla bez 'velikog vođe' Ninja Gaiden 3, nije polučila željene rezultate već je doživjela pregršt kritika, kako od eminentnih recenzenata tako i od igrača, optužujući ju da je serijal izgubio 'ono nešto' zbog čega je i bio toliko popularan. Pravo pitanje sada glasi. Da li su programeri naučili nešto iz tog slučaja i kako će se to odraziti na novi Dead or Alive 5.

Dead or Alive 5 je doista čudna borilačka igra. S jedne strane pokušava biti tehnički izvrsna poput Virtua Fightera dok s druge strane želi biti dostupna i igriva širokoj masi poput Tekkena. Takav odnos kada su dvije krajnosti u pitanju, igri nije donio ništa dobrog već dapače, prouzročio da igra ne briljira niti na jednom niti na drugom polju. Unatoč svemu navedenom, serijal je i dalje zabavno za igrat.

Na svojoj površini Dead or alive 5 izgleda i igra se prilično jednako kao i prošli nastavak unatoč nekim manjim promjenama u samom gameplayu i mehanici igre. Sama mehanika je promijenjena taman koliko treba kako igra ne bi imala onaj repetitivni osjećaj.

Možda najveća razlika između spomenutog Tekkena i Street Fightera u odnosu na Dead or Alive je onaj poznati osjećaj koji je i dalje prisutan a taj je da se gotovo svaki protivnikov udarac može uspješno blokirati. Sukladno tome, igra će nagraditi sve one koji uspješno predvide protivnikove akcije. Gore spomenuti naslovi dopuštaju igračima da uhvate svoju žrtvu u začarani krug, te pomoću predvidljivih comboa i specijalki završe posao. Dead or Alive s druge strane dopušta igračima da brutalno kazne svako predvidljivo ponašanje protivnika što igru čini mnogo zanimljivijom i napetijom.

Svaka borilačka igra ima nekakav sistem s kojom možemo omamiti protivnika nakon što ga dovoljno puta odalamimo ali Dead or Alive 5 je na to dodao i novi element koji su nazvali 'Critical Burst'. Svaki lik u igri ima specijalne poteze kojima može aktivirati Critical Burst tako da će te vjerojatno te najčešće i koristiti. Omamljeni protivnik ne može zadati kontra udarac na nekoliko sekundi pa će taj sistem dobro doći da se protivnika dokrajči. Još jedan značajan novitet dolazi u obliku novog 'Power Blow' sistema koji je vrlo sličan mehanici 'super comboa' iz Street Fightera. Takav potez je relativno teško za izvesti ali ako u tome uspijete načinit ćete protivniku veliku štetu te mu oduzeti većinu energije.      

Izgleda kako je programerski studio Team Ninja nakon neuspjeha s naslovom Ninja Gaiden 3, odlučio ne ponoviti istu pogrešku a kako se za sada čini Dead or Alive 5 djeluje kao prilično dobra borilačka igra koju svaki ljubitelj iste ne bi smio propustiti.   

Dead or Alive 5 gameplay