najveće i najstarije u hrvatskoj

Daruvarski ginko Adam konkurira za europsko stablo godine; evo gdje možete dati svoj glas

18.02.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Ginko iz Daruvara kao pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. predstavlja Hrvatsku između 16 kandidata za ovogodišnje natjecanje Europsko stablo 2020. Natjecanje je započelo 1. i trajat će do 29. veljače

Daruvarski ginko kandidirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. On svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Glasati se može za dva stabla favorita s e-mail adrese do 29. veljače 2020. godine u 00.00 sati ovdje. Pobjednik će biti objavljen u Bruxellesu 17. ožujka ove godine na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od nastanka natjecanja.

U razdoblju od 23. do 29. veljače rezultati glasovanja u natjecanju postat će tajni. Pobjednik natjecanja bit će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka 2020. godine na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od nastanka natjecanja.

Natjecanje je prvi put održano 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama unatrag organizira u Češkoj Republici. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je mjerodavan povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.